Een wormenbak en andere tips voor een fantastische balkontuin

Hoogstins2024

Stella Faber, schrijfster van ‘Mijn Balkontuin’ komt zaterdag 2 december naar De Balkonie in de Jan Evertsenstraat. Ze beantwoordt dan vragen van lezers over hun balkon. Nu alvast geeft ze wat tips voor wie van zijn balkon ook wil oogsten.

Heb je een zonnige vensterbank? Gebruik die dan voor warmteminnende gewassen zoals tomaten, paprika’s en aubergines. Je zult deze planten bij gebrek aan wind en bijen vaak wel moeten helpen bij de bevruchting. Dat doe je door dagelijks een paar keer tegen de takken te tikken.

Een composthoop bouwen is meestal niet mogelijk op een balkon, maar er bestaat een ongelofelijk mooi alternatief: de wormenbak. In dit ingenieuze systeem kun je rauw groente- en fruitafval, theezakjes, eierschalen, koffiedik, wc-rolletjes en krantenpapier kwijt. De wormen toveren alles om tot de meest verfijnde compost denkbaar, ook vloeibare.

Ook de verticale ruimte biedt mogelijkheden, benut deze daarom zo goed mogelijk. Erwten, kapucijners en snijbonen klimmen bijvoorbeeld razendsnel omhoog langs bamboestokken en klimrozen en kamperfoelie fleuren al gauw een lelijke muur of schutting op. En wat dacht je van frambozen? Er zijn rassen voor zowel de zomer als de herfst verkrijgbaar. Het voelt ongelofelijk luxe om verse frambozen te kunnen snoepen terwijl de bladeren aan de bomen oranje beginnen te kleuren!

In bakken en potten is de grond veel sneller ‘op’ dan in een tuin. Voeg daarom wekelijks een scheut vloeibare mest (vloeibare wormenmest of smeerwortelgier bijvoorbeeld) aan het gietwater toe, zodat de aarde lekker voedzaam blijft.

Verdeel een hand wormen over je potten en bakken, deze diertjes zijn niet alleen kampioen in het maken van compost, maar houden ook je grond lekker luchtig!

(tekst: Stella Faber)

DeWestkrant