Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Festival Ongehoord: klassieke muziek bij nieuwsverhalen

zaterdag 16 november - zondag 17 november

Een primeur in Nederland: prikkelende en ontroerende verhalen over actuele nieuwsthema’s die tegelijkertijd als muziek in de oren klinken. Het nieuwe ‘muziekverhaalfestival’ ONGEHOORD combineert klassieke muziek met nieuwsverhalen door meestervertellers samen te laten optreden met ensembles. Een bijzondere selectie vertellers – bestuurder Boris van der Ham, acteur Lottie Hellingman, presentator Lucas De Man en acteur Thomas Dudkiewicz – treedt op met een even bijzondere selectie Nederlandse topensembles – het Dudok Quartet, Matangi Quartet, Berlage Saxophone Quartet en Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. De eerste editie van ONGEHOORD vindt plaats op 16 en 17 november bij VondelCS in het Amsterdamse Vondelparkpaviljoen.

Nieuwsverhalen

Initiatiefnemer Johan Idema: ‘Met het festival ONGEHOORD willen we klassieke muziek weer relevant maken in de wereld van vandaag. Klassieke muziek niet als museumstuk, maar als nieuwsartikel.’ Zo vertelt bestuurder Boris van der Ham bij Ravels Strijkkwartet een verhaal over het knippen en plakken van DNA. Lottie Hellingman vertelt, als vrouw, hoe (moeilijk) het is om een man te zijn, bij delen uit Mahlers Eerste symfonie. Acteur Thomas Dudkiewicz vertelt bij Haydn’s strijkkwartet ‘Zonsopgang’ over het opgaan en ondergaan van de zon en de mogelijke begrafenis van de aarde. Theatermaker Lucas De Man speelt bij ‘Fratres’ van Arvo Pärt een katholieke gelovige die de weg naar binnen moet gaan en bij Gershwins ‘Rhapsody in Blue’ vertelt hij een verhaal over de pret-pep-zapmaatschappij. 

Over ONGEHOORD

Actuele verhalen en bijpassende muziekwerken worden tijdens ONGEHOORD tot één nieuwe vertelling gesmeed, tegelijkertijd verteld én gespeeld. Ontroerende of vermakelijke verhalen over vooruitgang, hoop, angst en euforie worden gecombineerd met muziekwerken die hier ook goed over gaan. De stem vormt een extra instrument en biedt nieuw verhaal bij de muziek, tekst en melodie zijn even belangrijk.  

VondelCS, het Media en Cultuur LAB van AVROTROS, is gastheer van het festival. Bezoekers zitten dicht om de musici en vertellers heen. Het aantal beschikbare kaarten is daarom beperkt. Voor informatie en kaartverkoop: www.ongehoordfestival.nl

 

Gegevens

Begin:
zaterdag 16 november
Einde:
zondag 17 november

Locatie

Vondel CS
Vondelpark 3
Amsterdam, Nederland
+ Google Maps