Lijstje met de Indische restaurants waar je de lekkerste tempeh kunt eten

Hoogstins2024

Geen betere manier om je stadsdeel te leren kennen, dan via een culinaire tour. Wat dacht je van de tempeh-route?

Tofu is misschien wel de bekendste vleesvervanger van het land. Best apart: het is net een spons en je moet er een compleet legioen kruiden op af sturen om er nog iéts van te kunnen maken. En dat terwijl vleesvervanger tempeh al smaak heeft van zichzelf en je er 1001 kanten mee op kunt. De gerechten op de Indische tempeh-route bewijzen mijn gelijk!

Beginpunt: Benji’s Toko, Baarsjesweg 188H
Oosterlingen zijn dol op Benji’s all-day-breakfastconcept, inclusief bowls en buns. In West hebben we het nóg beter getroffen: bij onze Benji kun je ook ‘s avonds terecht. Zo is er een mooie mini-rijsttafel (nasi campur) met kipsaté, ei in bumbu bali saus, atjar, kroepoek en, als kers op de taart, sambal goreng tempeh. Oftewel: knapperige, pittige en iets zoete gefrituurde reepjes tempeh.
https://www.benjis.amsterdam

Halte 1: Toko Restu, Kinkerstraat 374
De gebakken tempeh van mijn Indische moeder is onovertroffen. Voordat ze de stukken liet sissen in de wok, legde ze die eerst in een marinade van assem, samengeperst vruchtvlees van de tamarinde. De tempeh-blokken van Toko Restu komen er aardig bij in de buurt. Prima als snack. Of om de gado gado die je hier kunt kopen mee aan te vullen. Ter plekke opeten of meenemen.
https://www.yelp.nl/biz/toko-restu-amsterdam

Halte 2: Café Amoi, Kinkerstraat 53A
In dit restaurant, waar de lemper (kleefrijst) met makreel uit de kunst is, weten ze ook wel raad met tempeh. Dat blijkt onder meer uit de sambal tempeh buncis, knapperige sperziebonen uit de wok met rode peper, ui en tempeh. Lekker met udang blado, pittige gebakken garnalen.
http://www.cafeamoi.nl

Halte 3: Toko Bersama, Bilderdijkstraat 116
Behalve uitstekende daging blado, vurig drooggebakken rundvlees, heeft deze uiterst vriendelijke zaak met roots op Sulawesi ook een vegetarische variant: tempeh blado. Ter plekke opeten of meenemen.
http://tokobersama.nl/over-ons/

Halte 4: Kemang, Hugo de Grootplein 2A
De tempeh met peteh die je bij deze zaak kunt kopen is een gerecht voor gevorderden. Dat heeft vooral te maken met de peteh, deze bonen hebben een uitgesproken smaak (iets bitter, een beetje knoflookachtig) en een opvallende geur; ze worden niets voor niets ‘stinkbonen’ genoemd. Het goede nieuws is dat ze behoorlijk gezond schijnen te zijn. Ze reinigen je nieren en stimuleren de spijsvertering. Probeer het gerecht eens met Kemangs pittige kip! Ter plekke opeten of meenemen.
https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g188590-d16695651-Reviews-Kemang-Amsterdam_North_Holland_Province.html

Halte 5: Jun, Frederik Hendrikstraat 98
Comfortabel restaurantdat behoorlijk in trek is bij toeristen, maar dat voldoende kwaliteit biedt om ook locals blij te maken. Tussen de verschillende rijsttafels zit ook een vegetarische. Driemaal raden wat daarbij zit? Juist ja, saté van tempeh. A la carte is er ook nog een boeiende tempeh-optie: tempeh mendoan, in deeg gefrituurde tempeh met lente-ui en korianderzaad.
https://www.restaurantjun.nl

Eindpunt: Solo Asli, Bos en Lommerweg 85
Na een grondige verbouwing is deze toko gelukkig weet helemaal in full swing. Check de oseng, gefrituurde blokjes tempeh en boontjes in een pittige ketjapsaus en kijk of de oblok-oblok er is, een combinatie van tofu, tempeh en boontjes. Neem ook een bakje sambal goreng tempeh kering (droge, zoete tempeh) mee. Handig in de voorraadkast; wat groente en rijst erbij en je hebt een maaltijd. Behalve afhalen kun je er ook ter plekke eten.
http://www.soloasli.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DeWestkrant