Puur en groen heersen bij Koala Republic

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins

In de Koala Republic regeert de stem van het volk. Sinds de opening een paar weken geleden wisselen de oprichters van deze ‘staat’ in de Jan Eef, Khalil Jobally en Hicham Batou, om de drie dagen van menu. Aan de hand van reacties op de gerechten zullen ze de kaart verfijnen, in overleg met kokkin Elise. Zij kookte eerder bij Voldaan in Oud-West en deed mee aan MasterChef.

Hicham, van huis uit cybersecurity-expert, zat jarenlang achter zijn computer te snoepen. Sinds hij op advies van een bevriende arts zijn levensstijl omgooide – meer bewegen, gezonder eten – voelt hij zich überfit. Khalil, opgeleid tot politicoloog en een fervent sporter, zocht jarenlang tevergeefs naar kant-en-klaar gezond eten dat behalve inspirerend ook in balans was. Met zijn zaak wil hij die leemte vullen. Hicham zegt het zo: “Wij bieden smart food, eten met de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels.”

Zoals het een echte republiek betaamt heeft de Koala Republic eigen regelgeving. Volgens artikel 1 van de grondwet heeft iedere inwoner recht op gezonde voeding. Binnen de republiek zijn geraffineerde suikers verboden en zijn chemische smaak- en kleurstoffen een no go. Puur en groen, dáár draait het hier om. Vandaar de link met de koala’s: deze teddybeer-look-a-likes eten veel groen en zijn onbevooroordeeld en zachtaardig. Agressie is hen vreemd, ze knuffelen liever. Geheel in stijl is Share love, by healthy food or just be nice to others het mantra binnen de Koala Republic.

Door de omgekeerde plantenbakken lijken de planten er op je hoofd te vallen. Er zijn zitjes op verschillende hoogtes. Even klauteren à la een koala en je kunt chillen op metershoge badmeesterstoelen. In houten kasten staan biologische levensmiddelen opgesteld, waaronder de pindakaas van Nutorious en koffie van buurtgenoot Friedhats. Je kunt er koffie van overbuurman White Label drinken en een warm drankje van salie, limoen, chilipeper en kruidnagel. Een Aziatische pompoensoep (5 euro) en een ceviche van champignons, zoete aardappel en avocado behoren tot de culinaire opties van dit moment. De raw pie met advocaat en limoen (4.50 euro) is een aanrader pur sang. Khalil: “In de toekomst willen we onze klanten ook voedingsadvies geven en uitleggen welke voeding het best past bij hun levensstijl.” https://www.facebook.com/koalarepublic/