Sumakh & Roses verkoopt gerechten die je nergens anders in Amsterdam vindt, zoals bolvormige ‘croissants’ met tijm en venkelzaad. De eigenaren zijn erg enthousiast. “Ze lopen nog net niet kwispelend rond”, aldus Patricia.
Een lezer tipte ons onlangs om naar Sumakh & Roses in de Jan van Galenstraat 309 te gaan. “Een superleuk tentje met heerlijk verse gerechten uit de Azerbeidzjaanse keuken.” Een naam om te zoenen en dan het aanbod: Azerbeidzjaanse cuisine, origineler wordt het niet! Ik zag het direct zitten. Let’s go!
Pilav
Azerbeidzjan, het grootste land in de Zuidelijke Kaukasus, grenst in het oosten aan de Kaspische Zee. Rusland, Iran, Armenië en Georgië zijn buurlanden. De lokale keuken kent Turkse, Georgische en Centraal-Aziatische invloeden. In de gerechten zitten veel verse kruiden, zoals munt, koriander en tijm, noten en gedroogde vruchten. De bewoners (Azeri’s) eten graag vis. Ook sjasliek en kebab zijn er populair. Het nationale gerecht is plov (pilav), een stoofschotel van rijst en vlees, danwel kip, groenten of gepofte kastanjes.
Bravoure
Sumakh & Roses zit in het pand waar eerder een snackbarachtige lunchroom zat. De zaak wordt bestierd door twee jonge ondernemers die al zo’n zeven jaar in Nederland zijn. Hij ging vanuit Azerbeidzjan eerst naar Tsjechië, zij ging vanuit Azerbeidzjan linea recta naar Nederland. Van de twee heeft alleen de vrouw eerder in restaurants gewerkt. “Zij is de head chef, ik assisteer haar.” Enthousiast zijn ze allebei. Ze lopen nog net niet kwispelend rond. De man valt op door zijn bravoure. “In Rotterdam was ooit een Azerbeidzjaans restaurant, maar dat is nu dicht. Wij zijn de enige Azerbeidzjaanse zaak in Amsterdam.”
Bolvormige croissants
Hun zaak ging eind februari open. Sinds kort hebben ze tafels en stoelen, zodat je er ook kunt aanschuiven. Groene en beige muren, een handvol schilderijen, muurkleedjes. Het opvallendste in het pand is de vitrine met de open keuken erachter. De head chef haalt net een Azerbeidzjaanse specialiteit uit de oven: shorgoghal, een soort bolvormige ‘croissants’. “We besmeren ieder deeglaagje met boter en doen er dan kruiden als tijm en venkelzaad op. It is delicious. Dit is de hartige versie. Er bestaat ook een zoete variant.”
Three Sisters Dolma
Van de hoofdgerechten is Three Sisters Dolma de bestseller, een trio van aubergine, tomaat en groene paprika met een vulling van kalfs- en lamsvlees, rijst en kruiden (19 euro). De ‘zusjes’ worden geserveerd in een tomatensaus en met brood. Pilav is er ook, niet van rijst maar van vermicelli. Daarbij krijg je gekruide kippendijen met kersen en gekaramelliseerde uien, plus een salade.
Sumakh Green Garden Sandwich
Hummus staat op de kaart als starter, net als suzme, een yoghurtdip met knoflook en dille. Daarnaast zijn er diverse broodjes, zoals de Sumakh Green Garden Sandwich, een vegan broodje met groene bonen, gekaramelliseerde prei, tomaat, uien met sumak (gedroogde rode besjes) en vegan mayo. Iets voor de volgende keer!
Azerbeidzjaanse kippenworst
Vandaag bestel ik een broodje Chicken Lawangi, een kippenworst met walnoot en ui en een saus van cornel. Dit besje, dat ook bekend is als kornoelje, is qua smaak een kruising tussen cranberry en zure kers. Ik krijg een fors broodje (9 euro) en loop ermee naar het dichtbijgelegen Rembrandtpark. Mijn eerste Azerbeidzjaanse broodje ever: knapperig brood, royale plakken mildgekruid kippenvlees, rucola, een friszuur accent van de sumak. Geen fratsen, lekker puur allemaal! Sumakh & Roses krijgt een duimpje.