
De verwarring is groot op de eerste dag dat het kruispunt van de Van Hallstraat en de Haarlemmerweg is afgesloten. Vooral door een ‘knip’ op de Van Hogendorpstraat, waardoor die route geen alternatief is. Alleen nood- en hulpdiensten mogen daar langs. Ander verkeer moet een flink stuk omrijden. “Dit kost me zo een half uur.”
Buurtbewoonster Nicole Groothengel komt dinsdagmiddag zichtbaar gefrustreerd aanlopen. “De hele Jan van Galen staat stil”, zegt ze. “Er zijn inmiddels honderden opbrekingen in de stad. Ik snap wel dat de buurt niet al het verkeer door deze straat wil hebben, maar heel West kan nergens naartoe.”
Die ochtend, op de eerste dag na de meivakantie, was er ‘een flinke chaos voor de deur’, vertelt Maaike (liever geen achternaam). Ze woont met haar gezin aan de Van Hogendorpstraat, pal voor één van de twee hekken van de ‘knip’. “Ze reden hier gewoon met hun auto over de stoep heen. Scooters reden keihard voor de voordeur langs, nogal gevaarlijk voor onze kinderen.” Inmiddels zijn er betonblokken geplaatst aan beide kanten van de stoep.
Smalle flessenhals
De herinrichting aan het kruispunt aan de Haarlemmerweg en de Van Hallstraat moet het veiliger maken voor fietsers. Zij hoeven straks vanaf de Van Hallstraat niet meer twee keer over te steken om het Westerpark in te komen. Het kruispunt is door de werkzaamheden ruim twee maanden afgesloten. Met daarnaast ‘de knip’ op de Van Hogendorpstraat is het nu flink lastiger om de Staatsliedenbuurt in en uit te komen.
Verkeerschaos van zo’n anderhalf jaar geleden is de reden voor ‘de knip’. Door een gesprongen waterleiding op de Haarlemmerweg werd verkeer een aantal weken omgeleid door de Van Slingelandtstraat en de Van Hogendorpstraat. Het stuk dat nu is afgesloten, is een smalle flessenhals waar het verkeer toen flink vastliep.
Maaike deed in die tijd meerdere meldingen bij de gemeente. “De wijk is zo gebouwd dat kinderen er buiten kunnen spelen. Eenmaal voorbij dit stukje smalle weg scheurden auto’s door de straten heen. Het was gewoon gevaarlijk. En er konden geen nooddiensten doorheen.”
“Twee auto’s kunnen elkaar hier in theorie passeren, maar dat kan niet iedereen”, zegt Maaike. “Dat kan zeker niet iedereen”, beaamt Groothengel. “Maar hier vaststaan is beter dan de hele stad door moeten.”
Via de Action
Ondertussen informeert verkeersbegeleider Ilyas de aanrijdende automobilisten welke routes ze dan wel kunnen nemen. “Ik kom niet hier vandaan, maar ik heb me laten vertellen dat mensen via de Action (in de Nieuwpoortstraat, red.) moeten rijden.”
De gemeente geeft verschillende alternatieve routes: via de Spaarndammerbuurt en de Houtmankade, de Willem de Zwijgerlaan en de Jan van Galenstraat en tot slot via de Nassaukade en de Frederik Hendrikstraat, waar de ‘knip’ bij het Frederik Hendrikplantsoen tijdelijk is opgeheven.

De kaart met routes vindt Maaike ‘behoorlijk onduidelijk’. Ze is blij met de ‘knip’ voor de deur, maar voorziet nog een hoop ellende. “Over twee weken hebben we hier De Rollende Keukens. Dat wordt lachen.” Ze vertelt dat ze meldingen van de afsluiting heeft gedaan in Google Maps. “Hopelijk helpt dat.”
Naar het ziekenhuis
Ondertussen keert ook een bezorger van Albert Heijn om, en een groot aantal taxi’s. “Mijn buurvrouw is in verwachting”, vertelt Maaike. ‘Ik heb haar gezegd dat ze mij kan bellen als ze naar het ziekenhuis moet. Dat is nog het snelst. Onze auto staat achter de hekken geparkeerd.”
De dienst van verkeersregelaar Ilyas zit er om kwart voor zeven ‘s avonds bijna op. “Mensen waren niet heel boos, maar ik ben blij dat ik morgen een andere klus heb.” Buurtbewoners moeten echter nog een flinke tijd rekening houden met omrijden en overlast. De werkzaamheden en de omleidingen duren nog tot 20 juli.
