Leerlingen halen aan huis elektronisch afval op

Leerlingen van de dr. Rijk Kramerschool bij de container voor elektronisch afval. (Foto Arjan van Oorsouw)
Hoogstins2024

Leerlingen uit groep 6 van de Dr. Rijk Kramerschool in West doen mee aan de E-waste Race. Tien basisscholen in Amsterdam doen een wedstrijd om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. De klas die de meeste e-waste ophaalt, wint een excursie naar Nemo. “Die prijs willen wij dolgraag winnen”, zegt leerling Jan.

Jan vertelt wat de wedstrijd inhoudt: “Wij zamelen elektronisch afval in zoals oude computers, iPhones en stofzuigers. Het mag van alles zijn, ook oude kabels. We gaan zelf langs alle huizen van kinderen van de Rijk Kramerschool.”

Via ewasterace.nl kun je opgeven wat je aan e-waste hebt en je kunt een tijd opgeven wanneer leerlingen het kunnen ophalen. Als dank ontvang je kortingscodes op duurzame producten. Voor het milieu is het beter om elektronisch afval gescheiden in te zamelen. Anders belandt dit afval in een verbrandingsoven, wat kan leiden tot de uitstoot van schadelijke stoffen.

Posters
Jules zamelt ook mee in: “Iedereen in de klas heeft een taak, zo zijn er managers en verslaggevers. De managers leveren de e-waste in. Een andere leerling heeft al bijna een interview bij het Jeugdjournaal geregeld. Promotors maken de posters om overal op te hangen. “Maar”, waarschuwt Jules. “We krijgen ook strafpunten als we dingen op een foute manier inleveren en we kunnen gediskwalificeerd worden.”

Valsspelen
“Als we valsspelen, bijvoorbeeld zeggen dat we zeven computers hebben en we leveren er zes in, mogen we een week niet meedoen. Dat zal ons natuurlijk niet gebeuren”, verzekert Jules. “Er zijn helaas scholen die heel ver op ons voorlopen qua punten. Als je een poster ophangt krijgt je 100 punten. Als je dus heel veel posters maakt en ophangt, gaat het hard met de punten.”

Batterij
Jules: “Het lastige is ook dat je geen spullen met batterij mag inleveren. Die moet er eerst uit worden gehaald. Het snoer moet er nog aan zitten, anders is het ook gevaarlijk. De e-waste mag verder niet in contact zijn geweest met water. Als je het dan aanraakt, kun je een schok krijgen”, merkt Jan tot slot op. 

De actie loopt tot 13 oktober. Geef je e-waste op via: ewasterace.nl

DeWestkrant