Samen naar een groene en prettige Lootsstraat – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

    De inrichting van de Lootsstraat gaat veranderen. De straat wordt groener, leefbaarder en klimaatbestendiger. Stadsdeelbestuurder Ester Fabriek wil graag samen met de buurt werken aan de plannen.

    “De Lootsstraat. Wie er weleens loopt, weet het: het is best smal, veel stenen, weinig groen en vol met geparkeerde auto’s. Er is wel een speelplek, maar die vraagt om meer lucht en meer leven. Ik heb goed nieuws: dat gaat gebeuren. Er zijn plannen om de Lootsstraat groener en leefbaarder te maken. Maar daar is ook de hulp van de bewoners bij nodig. Want dit is geen ontwerp dat uitsluitend achter een bureau is bedacht. Hier wordt de straat teruggegeven aan de bewoners. Letterlijk. Want bewoners denken mee, praten mee en beslissen mee.

    Van weinig auto’s naar geen auto’s
    Het plan is helder. De Lootsstraat wordt opgedeeld in twee delen. Het stuk tussen de Jacob van Lennepkade en de Jacob van Lennepstraat heeft al weinig autoverkeer. Nu kijken we of dit stukje niet gewoon helemaal autovrij kan. Zodat er ruimte komt om te spelen en voor meer groen. Bewoners krijgen ruimte om te ademen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar hoe zit het met bezorgers, verhuizingen, en hoe komen die zware boodschappen nog naar de voordeur? Daarom volgt eerst een proef. Pas daarna valt een besluit.

    Groen en bankjes in plaats van auto’s
    Het stuk Lootsstraat richting de Kinkerstraat is nog steniger. Auto’s maken een groot deel uit van het straatbeeld. Maar onder die stoeptegels liggen mogelijkheden. Wat gebeurt er als we een flink deel van die stenen gewoon weghalen? Als we parkeerplekken opheffen, dan kunnen we ruimte maken voor andere dingen. Dan is er ineens plek voor bomen, planten en bankjes. Graag horen wat de wensen zijn van de bewoners. Wat willen de kinderen? Zijn er mensen die interesse hebben in een buurtmoestuin?

    Buurtbewoners denken mee
    Veel mogelijkheden en waarschijnlijk nog meer vragen. Dat is precies waarom niet meteen de schop de grond in gaat. We gaan eerst met bewoners overleggen. Dat doen we met bewonersbijeenkomsten en enquêtes. Ook zal er op sommige dagen een koffiekar in de straat verschijnen. Met een kop koffie in de hand kunnen bewoners vertellen wat zij willen met de straat. Want wie weet beter wat werkt dan de mensen die er elke dag zijn; er wonen, fietsen, spelen, of hun hond uitlaten? Binnenkort ontvangen de buurtbewoners een brief met meer informatie. Na de zomer starten we met de bijeenkomsten en de enquêtes.

    Vergroenen en samenwerken
    De Lootsstraat is voor mij daarom niet alleen een project voor vergroening, maar ook voor samenwerking. Bewoners weten heel goed wat goed is voor hun straat. Daarom is het fijn om ook samen aan de slag te gaan. Op naar een Lootsstraat met meer groen en ruimte om te spelen en te bewegen!

    BoLoBuurtfeestVoetjesvandevloer