Uitstel aanpak De Clercqstraat, Jan Eef en bruggen

Werkzaamheden aan de Rozengracht. Ook de De Clercqstraat en Jan Eef komen aan de beurt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een groot deel van de werkzaamheden aan de zogenoemde Oranje Loper is uitgesteld. De renovatie van zeven bruggen en herinrichting van vijf straten -waaronder de De Clercqstraat en de Jan Evertsenstraat- zal minimaal een half jaar later beginnen. Dat meldt wethouder Melanie van der Horst (verkeer en vervoer) in een brief aan de gemeenteraad.

De Oranje Loper is een enorm project waarbij alle straten en bruggen tussen de Raadhuisstraat en het Mercatorplein worden vernieuwd. In de straten komt meer ruimte voor fietsers, voetgangers en trams, auto’s mogen straks nog maar 30 km/u en komt er meer groen. 

In de Raadhuisstraat en op de Rozengracht wordt al gewerkt, terwijl ook in West voorbereidende werkzaamheden zijn, zoals de bouw van tijdelijke bruggen voor kabels en leidingen om de renovatie mogelijk te maken. Ook is al begonnen met brug 108 (De Clerqstraat/Da Costakade).

Van der Horst trapt nu op de rem. Het programma heeft te maken met allerlei risico’s en onzekerheden. Er is volgens haar meer tijd nodig om een start te maken met de overige werkzaamheden. 

Als oorzaken noemt ze onder meer personeelskrapte, vertraging door de coronaperiode en onzekerheden bij de levering van materialen. De kosten kunnen hoger uitvallen door inflatie en stijgende prijzen voor materialen, schrijft zij. 

Het projectbureau bekijkt of er kosten kunnen worden bespaard. In het najaar komt Van der Horst met een nieuwe planning en kostenraming.