Verdubbeling aantal explosies in de stad, zorgen over jonge daders

Een door een explosie beschadigde toegangsdeur in Bos en Lommer. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Het aantal explosies in de stad is het afgelopen jaar verdubbeld. De explosies veroorzaken grote materiële schade en zorgen voor gevoelens van angst en onveiligheid bij betrokkenen. Ook is er een groot risico’s op slachtoffers.

Dat stellen burgemeester, hoofdofficier en politiechef (de driehoek) naar aanleiding van het Amsterdams Veiligheidsbeeld en de Regionale Veiligheidsrapportage. In 2023 vonden 197 explosies plaats in Amsterdam, merendeels het gevolg van conflicten in de georganiseerde drugscriminaliteit. Het aantal schietincidenten is gedaald. 

De georganiseerde drugscriminaliteit heeft een ondermijnende werking op de lokale economie en de rechtsstaat, aldus de driehoek. Conflicten leiden tot excessief geweld in de openbare ruimte in de vorm van explosies. Drugshandel veroorzaakt ook overlast in de wijken. De driehoek maakt zich zorgen over de jonge leeftijd van veel daders, soms pas 12 jaar oud als ze hun eerste misdaden begaan.

“Met de Nationale Programma’s in Zuidoost en Nieuw-West streven we naar een structurele verandering op het gebied van onderwijs en jeugd, veiligheid, werk, wonen en leefbaarheid. Positieve opbrengsten worden nu zichtbaar.” Maar een internationaal probleem kan volgens de driehoek niet alleen op lokaal niveau worden opgelost. De burgemeester pleit voor regulering van de drugsmarkt.

Dodelijke slachtoffers in West
Verspreid door de stad waren er heftige gebeurtenissen waarbij ‘personen met onbegrepen gedrag’ geweld gebruikten naar hun omgeving. In drie gevallen met dodelijke afloop, waaronder twee in West: in augustus kwam een 25-jarige man om het leven in de Robert Scottstraat in Bos en Lommer en in maart in de De Wittenstraat in Westerpark een 47-jarige vrouw.

Overlast
In totaal kwamen in Amsterdam 11 personen om het leven door geweld, hetzelfde aantal als in 2022. “Naast de ingrijpende geweldsincidenten is de ervaren overlast door personen met psychische problematiek in de stad toegenomen. Het aantal dakloze buitenslapers in de stad stijgt, vooral door een toename van dakloze Oost-Europeanen.” 

Passende zorg
Vanaf juni is er een pilot waarbij de gemeente samenwerkt met politie, GGD, ambulancedienst en GGZ om personen met onbegrepen gedrag die geen strafbare feiten plegen en geen spoedeisende medische zorg nodig hebben, zo goed mogelijk van passende zorg te voorzien. 

DeWestkrant