Verduurzaam samen met je vve – Column Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Foto Richard Mouw
Hoogstins2024

Een energiezuinige woning en betaalbare toekomst willen we allemaal. Nu de gevolgen van de opwarming van de aarde zichtbaar worden, voelen veel mensen de noodzaak om hun gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Daarnaast waren de hoge energieprijzen van het afgelopen jaar aanleiding voor veel Amsterdammers om energie te besparen. Soms was dit bittere noodzaak en zaten mede-Amsterdammers letterlijk in de kou.

In mijn functie als bestuurder van stadsdeel West staat duurzaamheid hoog op de agenda. Naast dat woningen energiezuiniger en toekomstbestendig moeten worden, is het ook belangrijk dat iedereen zijn energierekening kan betalen. Een belangrijke taak in deze verduurzamingsslag ligt bij de vereniging van eigenaren (vve). Rond de 60% van de woningen in Amsterdam West valt onder een vve.

Amsterdamse vve-aanpak
Waar begin je als lid van een vve om jouw woning en het vve-gebouw te verduurzamen? En wat is mogelijk? De gemeente helpt je graag op weg en biedt hiervoor ondersteuning aan vve’s via het programma van de Amsterdamse vve-aanpak. Door deel te nemen aan webinars en cursussen bouw je kennis op en kun je in aanmerking komen voor gratis advies.

Maatregelen
Met een advies op maat kan jouw vve keuzes maken in de meest geschikte verduurzamingsmaatregelen voor het gebouw en de woningen. Zoals het plaatsen van zonnepanelen, hoogrendementsglas en het isoleren van daken en gevels. Of het vervangen van oude cv-ketels door energiezuinige alternatieven.

Aan de slag
Zit jouw vve niet ruim bij kas, maar wil je wel al aan de slag met verduurzamen? Er zijn meerdere mogelijkheden, zoals subsidies en leningen. Zo kunnen Amsterdamse vve’s bijvoorbeeld  bij het Nationaal Warmtefonds aankloppen voor de vve energiebespaarlening. Daar kunnen vve’s tegen 1% rentekorting geld lenen voor verschillende verduurzamingsmaatregelen.

Informatiebijeenkomst
Dinsdag 16 mei starten we in stadsdeel West met een eerste informatiebijeenkomst voor kleine vve’s tot 13 appartementen (bouwjaar voor 1995) in de Baarsjes . Tijdens deze bijeenkomst  informeren wij bewoners hoe de Amsterdamse vve-aanpak je op weg kan helpen om jouw vve-gebouw te verduurzamen. Deze bijeenkomst kan net dat zetje geven om aan de slag te gaan. Hiernaast organiseert de gemeente voor alle vve’s verschillende cursussen, webinars en bijeenkomsten.

Mogelijkheden voor huurders
Woon je in een sociale huurwoning en ben je geen onderdeel van een vve? Maar wil je wel graag verduurzamen? Ga dan het gesprek aan met de woningcorporatie en de buren. Huurders in sociale huurwoningen moeten namelijk instemmen met verduurzaming van hun complex. Vaak heeft de woningcorporatie al ideeën over verduurzaming en zijn ze blij als huurders hun steun uitspreken.

DeWestkrant