Verslaafd aan glas-in-lood: jonge vrouwen vechten voor voortbestaan ambacht 

Foto Arjan van Oorsouw
Hoogstins2024

In een hoekpand in Bos en Lommer zit tegenwoordig Glasloderij ’t Lemmet, een glas-in-lood zetterij gedreven door oprichter Tiara Roquas (30) en compagnon Tess van de Coevering (31). Nog geen vier jaar geleden hield Tiara voor het eerst een loodmes in haar handen, inmiddels zegt ze zelfverzekerd: “Ik blijf dit doen tot mijn pensioen.”

Tegendraads
In de wereld van glas-in-lood, voorheen een mannenbolwerk, verdienen Tiara en Tess graag nog hun strepen. Naast reparaties en restauraties, maken zij maatwerk waar ze hun eigen stijl mee neerzetten. “Waarom rechttoe rechtaan in pastelkleuren – als we ook diagonale lijnen kunnen creëren in donkere en contrasterende kleuren? Noem ons tegendraads”.

Nieuw leven inblazen
“Ik vind het leuk om het ambacht een nieuw leven in te blazen. Om mij te onderscheiden als vrouw en te vechten voor het voortbestaan van een oud ambacht waarin nu nog veel grijze mannen werken”.

Overwinning
Tiara vertelt dat het nog steeds als een kleine overwinning voelt als haar werk op de halve millimeter perfect past in een kozijn of deur. “Ik merk dat glazeniers vaker werk maken ter decoratie, om aan de muur of voor het raam te hangen. Wij zien graag dat het een functie krijgt, dat het samensmelt met het gebouw, het interieur. Tess vult aan: “Wij willen dat het er langer blijft, duurzamer is, dat het bij een plek hoort en generaties mee gaat”.

Neus in de boeken
Tiara en Tess zijn beiden afgestudeerd jurist; Tiara was kortdurend werkzaam in het intellectueel eigendomsrecht. “Ik werkte veel achter de computer en voelde een enorme verantwoordelijkheid om dingen op te lossen en te verbeteren. Het is een leuk vak maar om bij te blijven zit je continu met je neus in de boeken. Op zeker moment vroeg ik mezelf af of ik dit wilde blijven doen”.

Eigen paneeltje restaureren
“Ondertussen werkte ik in de productie tot ik op een glas-in-lood cursus stuitte. Ik vond het enorm vet dat je dat gewoon kunt doen. Ik had ervoor toevallig op Marktplaats een stukje glas-in-lood gekocht dat bijna uit elkaar viel. Ik ga die cursus volgen zodat ik mijn eigen paneeltje kan restaureren, was mijn idee”.

Van hobby naar passie
“De cursus duurde zes weken, elke week een les, ik was gelijk hooked, verslaafd aan glas-in-lood. Daarna deed ik niets anders meer dan glas-in-lood en nu ik verdien er mijn brood mee. Dat had ik vier jaar geleden nooit gedacht. Het was eerder een hobby, iets nieuws leren en uiteindelijk is het mijn passie geworden”.

Bos en Lommer
Toen Tiara werd gewezen op het hoekpand in Bos en Lommer, voelde dat al gauw vertrouwd. Tiara is geboren en getogen in Amsterdam-West en zag het wel zitten om de huur over te nemen. “Hiervoor zat er ook kort een glas-in-lood bedrijfje, we hebben dat zelf uitgebouwd naar twee werktafels en kasten met voorraad nieuw en oud glas”.

Krachten bundelen
Tiara vertelt dat haar liefde voor het ambacht altijd is ondersteund door verschillende vrouwen die al jaren in het vak zitten. “Het team van de Glasloderij bestaat nu uit verschillende vakvrouwen die ieder over een specialisatie beschikken en zo bundelen we onze krachten”.

Leren
Tess: “Ik was super enthousiast over deze plek en was hier regelmatig te vinden. Hier leerde ik het vak en experimenteerde ermee. Dat groeide steeds verder. Wij zijn hier van ’s ochtends tot ’s avonds te vinden. Allebei aan de slag als Zzp’er. Wij kiezen ervoor om in de bouw te werken en daar het glas-in-lood ook daadwerkelijk te installeren. De uitdaging en het resultaat geven voldoening. Gaandeweg leer je”.

Glasloderij ’t Lemmet
Solebaystraat 88
www.glasloderij.nl
instagram: @glasloderij.lemmet

DeWestkrant