Woningen Kolenkit worden klushuis

Woningen in de Blauwvoetstraat worden onderdeel van het project Koel Kit.
Hoogstins2024

Bij de opknapbeurt van het Zuidelijk Veld in de Kolenkitbuurt zal woningcorporatie Rochdale een aantal voormalige huurwoningen gaan verkopen als zogenaamd klushuis. “Niet alleen zullen de appartementen ‘los’ verkocht worden, maar je kunt er bijvoorbeeld ook twee boven of onder elkaar kopen als klushuis. Daarvoor zijn we de mogelijkheden aan het uitwerken”, zegt woordvoerder Nico de Leeuw van Rochdale. Een flat in de Blauwvoetstraat gaat dienen als pilot.

Het Zuidelijk Veld is het stukje Kolenkitbuurt ten westen van de A10 en ten zuiden van de Bos en Lommerweg. Vorige week werd bekend dat Stadsdeel West en woningbouwcorporaties Rochdale en Stadgenoot dit stukje Kolenkit alsnog gaan aanpakken. Die plannen lagen er al tien jaar, maar door de crisis in de sociale woningbouw kwamen die onderin de spreekwoordelijke la te liggen.

Een aantal koopappartementen worden dus klushuizen, min of meer naar het model van de Bijlmerflats die Rochdale te koop aanbood en die eigenaar geheel naar eigen inzicht konden verbouwen. Maar daarvoor moet eerst nog renovatie plaatsvinden, omdat de woningen sterk verouderd zijn. Eerst pakt de corporatie onderhoud aan dat kopers niet individueel kunnen doen, zoals asbestsanering, gevelreining en het vervangen van standleidingen.