Daniella Winters is ‘groenexpert’ bij De Horizon

Daniella Winters. (Foto Marcel Jansen/VCA Media)
Hoogstins2024

Dertien jaar geleden verhuisde Daniella Winters (46) van Breukelen naar Amsterdam ‘voor de liefde’. Toen zij werd afgekeurd om te kunnen werken, ging ze op zoek naar een nieuwe invulling van haar tijd. Via Facebook zag ze een oproep van De Horizon in de Spaarndammerbuurt, die zocht naar nieuwe vrijwilligers. “Dat is wat voor mij”, dacht ze. Inmiddels werkt ze er al drie jaar. 

Bij Daniella werd een aantal jaren geleden de diagnose MS gesteld, een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het zenuwstelsel, waardoor signalen van de hersenen minder goed worden verwerkt. Hierdoor is zij afgekeurd om te werken. “In de oproep op Facebook gaf De Horizon aan iemand te zoeken die kon helpen bij het opknappen van de tuin, omdat het budget daarvoor was afgekeurd door West Begroot. Ik heb een opleiding gevolgd voor het werken in een tuincentrum, dus dacht ik dat dit perfect voor mij zou zijn. Inmiddels zit ik alweer in mijn derde seizoen hier!”

Moe en voldaan
Het vrijwilligerswerk bevalt haar dan ook uitstekend: “Er is niets fijner dan je moe en voldaan te voelen na een dag buiten werken. Het ontspant en geeft je uiteindelijk weer meer energie. We hebben nu een vast team van vier mensen, maar het heeft best lang geduurd voordat mensen echt betrokken raakten. Vooral het voorjaar en de zomer zijn heerlijke seizoenen voor dit werk. In de winter is er natuurlijk iets minder te doen. Daarnaast is het sociale aspect ook erg prettig.”

Wormenhotel
Het werk van Daniella en haar collega’s is heel divers. “We houden ons voornamelijk bezig met het verwijderen van ‘ongewenst groen’. Daarnaast kweken we kruiden voor het restaurant, en we hebben een wormenhotel waarin wordt gecomposteerd. De Horizon is eigenlijk altijd op zoek naar extra hulp. Voor wie interesse heeft: iedere woensdag is iedereen van harte welkom voor een kop koffie en een praatje op de Hembrugstraat 156. “Je hoeft absoluut geen ervaring te hebben om mee te doen. Zoals ik graag zeg ‘proberen is leren’, en hoe meer handjes, hoe meer we kunnen doen!”

Ook vrijwilligerswerk doen?
Vrijwilligers Centrale Amsterdam helpt je graag verder! Met keuze uit honderden leuke en zinvolle klussen. Het is maar net wat jij wilt en zoekt. Kijk in de online vacaturebank of maak een afspraak voor één van de spreekuren: www.vca.nu / 06-34174129

 

DeWestkrant