In het Klein Mexico van West is een Mexicaanse bakkerij geland, waar je zoete broodjes (pan dulce), desserts, tortilla’s en taco’s kunt krijgen. Patricia sloeg er in en constateerde dat er ‘goede vibes’ hangen.
Bij ons in West wemelt het van de Mexicaanse lekkernijen. De hoogste concentatie daarvan zit tegenwoordig op en bij de Ten Katemarkt in Oud-West, waar een Klein Mexico is ontstaan.
Nieuwe ‘bijna-buurman’
Op de markt staan in het weekend twee tacokramen, waaronder Tacoteca. Op kruipafstand zit De Kaasserie van kaasvirtuoos Paula Colchero. Je zit er gebakken als je kaas wilt leren maken of snakt naar Mexicaanse kazen als fresco en panela. Sinds kort heeft Paula een nieuwe ‘bijna-buurman’: de Flour Shop, een ambachtelijke Mexicaanse bakkerij in de Jan Hanzenstraat 21A.
Tortilla’s van bloem
De eigenaren van dit kleurrijke, popperige zaakje zijn Yolanda Rateike en Jaime Williams. ‘Yola’ groeide op in Palenque (Zuid-Mexico), Jaime komt uit Monterrey (Noord-Mexico). Hij wisselde het bedrijfsleven in voor de horeca. Omdat hij de tortilla’s uit zijn jeugd miste, ging hij die zelf maken en verkopen. Bij de Flour Shop kun je deze handgemaakte exemplaren van bloem in verschillende formaten krijgen. Yola’s zoetigheden maken het assortiment compleet.
Yola Mexican Bakery
Bij Yola thuis rook het altijd naar suiker, bloem, vanille en boter. Niet zo gek als je bedenkt dat haar moeder geld verdiende met de verkoop van haar zelfgemaakte taarten. Haar moeders werk inspireerde Yola om ook bakker te worden. Na de koksopleiding in Mexico kwam ze via Belfast, waar haar partner studeerde, naar Amsterdam. Ze begon Yola Mexican Bakery, en de rest is geschiedenis. Al snel waren haar Mexicaanse creaties niet aan te slepen. Inmiddels draait ze vanuit een productiekeuken in Weesp leveringen door heel Nederland en België.
Conchas
Jaime en Yola vonden elkaar in hun missie om Amsterdammers iets te bieden wat ze nog niet kenden, zoals conchas, zachte broodjes in de vorm van een schelp met een koeklaag erop (vanaf 3,90 euro). Ze zijn er in de smaken vanille, dulce de leche (karamelpasta) en chocolade.
Puerquitos
Behalve deze pan dulce (zoete broodjes) spot ik ook koeken in de vorm van varkentjes. Ideaal om cadeau te geven kir ik. Jaime lacht en legt uit dat dit
puerquitos zijn, koeken van kaneel en melasse, een stroopachtige bietenvloeistof (3,50 euro). Dat varkentje moet ik proeven, hier ermee!
Cake met cream cheese
“Deze cake zou je eigenlijk ook moeten proeven”, zegt Jaime. “Lekker luchtig en binnenin zit cream cheese. Dit is vandaag mijn favoriet.” Vervolgens wijst hij naar een andere favoriet van hem: tres leches, een in drie soorten melk gedrenkte cake. “Klanten zijn ook enthousiast over de choco flan die in de vitrine ligt.”
Chocolademelk
Oprecht enthousiasme én een drive om klanten te laten genieten. Er hangen goede vibes bij de Flour Shop, constateer ik als ik om me heen kijk en de warme Mexicaanse chocolademelk drink die ik cadeau heb gekregen. Mexico in een notedop is het hier. De glimmende muurdecoraties en fantasierijke sleutelhangers doen wonderen voor de couleur locale.
Kadetje
Buiten scheur ik een stuk af van de cake die Jaime me heeft gegeven: lekker luchtig, inderdaad. Ik denk dat ik er thuis een beetje Siciliaanse sinaasappeljam op doe. Ik hoop niet dat dit een soort heiligschennis is. Mijn concha eet weg als een kadetje. De romige dulce de leche maakt de lol compleet. Het ‘varkentje’ is bros en doet me denken aan mild gekruide en iets gezoete speculaas.
Taco’s
Wow, ik ben helemaal hyper. Ik heb mijn dosis suiker voor vandaag binnen! De volgende keer kom ik terug en kies ik voor iets hartigs. In het weekend staan hier taco’s op de kaart. Heel benieuwd hoe die smaken!












