Truffeltaco’s eten bij Tacoteca op de Ten Katemarkt

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In Amsterdam lusten we wel pap van Mexicaanse gerechten. Vandaar dat Tacoteco op de Ten Katemarkt niet te klagen heeft over klandizie.

Bij ons in West grossiert vooral Bos en Lommer in Mexicaanse smaken. Zoals ik eerder schreef, heeft Mas Mais aan de Hoofdweg alles in huis voor een taco-feest. De eigenaren van deze taqueria hebben inmiddels een tweede zaak, Marisqueria, waar Mexican seafood een hoofdrol heeft. Dicht bij deze zaak aan de Admiraal de Ruijterweg zit nog een Mexicaan, namelijk Lupe. Bij dit restaurant aan de Willem de Zwijgerlaan drink je Hibiscus Margarita’s en eet je tortilla’s met slow cooked pork.

Vurige pepertjes
Mexicaans eten is fotogeniek door al die kleuren die je op je bord krijgt. Ook verwent het je smaakpapillen met vurige pepertjes, verse en het frisse van de limoen. Ik begrijp dan ook helemaal waarom die keuken nu zo hot is. En dat er bij ons in de buurt nog wel een Mexicaan bij kan.

Uit de kluiten gewassen kraam
De nieuwste Mexicaanse ster aan het firmament is een uit de kluiten gewassen kraam op de Ten Katemarkt: Tacoteco. De eigenaren van deze taqueria zijn Pablo Saavedra en Lucia Abigail Romero. Naar verluidt hebben ze de namen ‘taco’ en ‘discoteca’ gecombineerd om duidelijk te maken dat ze ‘heerlijk eten’ én plezier willen bieden. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag staan de mannen voor je klaar. Elke keer als ik langsloop, hangt er een uitgelaten sfeer – gelach, gebabbel in het Spaans – en ruikt het er verleidelijk. Als je over de markt slentert, kun je de zaak niet missen. Zodra je richting de kraam kijkt, trakteren de eigenaren je op een opgewekt hola en een uitnodigende blik.

Jarrito
Het zal je niet verbazen dat taco’s de spil van hun streetfood-menu zijn (5 euro per stuk). Met bravoure maken ze die voor je klaar. Je kunt ze krijgen met gegrilde steak, buikspek, slow cooked pork, groenten of huitlacoche, Mexicaanse truffel. Persoonlijk zie ik een taco met truffel wel zitten. Die komt op mijn to-do-lijst.  Lekker op de hand in de buitenlucht eten. Mexicaans frisdrankje (Jarrito) mee, en dan ‘hangen’ op mijn favoriete relaxpark in Oud-West: het parkje op het Bellamyplein.