Spinning Stories: het literaire festival voor kinderen en jongeren uit West – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

  Foto stadsdeel West
  Hoogstins2024

  Komende zondag op 17 september is het literaire festival Spinning Stories. Speciaal voor kinderen en jongeren uit Amsterdam-West. Als stadsdeelvoorzitter ben ik enkele jaren geleden begonnen met Woorden van West; een programma om literaire initiatieven in het stadsdeel te ondersteunen. 

  Van kleins af aan heb ik om mij heen gezien wat woorden met je kunnen doen. Zelf dook ik de bibliotheek in om te verdwijnen in de vele verhalen die er waren. Ze lieten mij kennismaken met bijzondere werelden die voor mijn gevoel ver van mij af stonden. Woorden vinden om uiting te geven aan hoe je denkt of hoe je voelt is belangrijk. Ik zocht naar woorden van herkenning in die boeken en die herkenning  vond ik al vrij snel. Ik kan nog steeds een boek lezen en mij verbazen over hoe verhalen mij aangrijpen. Kortom, zelf  las ik dus vooral, maar andere kinderen uit de buurt werden rappers, schreven gedichten of zongen liedjes. Dat is wat mij betreft zo mooi aan literatuur; het is een vorm van kunst die op verschillende manieren geuit kan worden. 

  De afgelopen jaren heb ik op verschillende podia gezien hoe talentvolle jongeren uit West naar hun eigen woorden zochten. Weliswaar begeleid door gearriveerde schrijvers, zag je op podia, voorgedragen op een A4tje in een kleine zaal, de creatieve gedrevenheid en het verlangen om gehoord te worden. Heel mooi was dat! Spinning Stories is tot stand gekomen in samenwerking met Read My World festival. Zij zijn een ervaren partner als het gaat om het organiseren van literaire festivals.  Voor Spinning Stories zochten ze de samenwerking op met Stichting Zichtbaar. Dit is een club enthousiastelingen uit West die -ondersteund door Woorden van West- de afgelopen jaren veel jongeren al een podium gaven. Deze kruisbestuiving is enorm van belang voor jonge artiesten en een podium op een groter festival is soms nét dat duwtje dat je nodig hebt als een boost om je literaire talenten verder te ontwikkelen. 

  Één van de smaakmakers tijdens dit festival is Luan Buleshkaj. Een spokenwordartiest met sporen in Amsterdam-West die een mooi kinderverhaal schreef over een opgroeiend kind in dit mooie stadsdeel. Deze zondag zal ik Luan’s verhaal voordragen en dat vind ik een enorme eer. Neem vooral kinderen en jongeren mee, want er zijn leerzame workshops, toffe optredens en mooie voorstellingen. Zie ik je daar?

  Meer informatie: Read My World 2023 | Spinning Stories – Read My World 2023 

  DeWestkrant