New Optimist verkoopt kleding met statiegeld

Nelleke Wegdam, in het oude pand van New Optimist. Foto: Richard Mooyman.
Hoogstins2024

Sinds 13 september is de najaarscollectie van het Nederlandse merk New Optimist te koop. Tegelijk met de lancering van de nieuwe collectie, introduceerde het bedrijf in Westerpark een statiegeldsysteem. Afhankelijk van de verkoopprijs van het kledingstuk wordt er een statiegeldbedrag van tussen de 2,5 en 10 euro bij opgeteld. Dat betalen klanten bij de kassa, waarna het wordt gestort op de rekening van een onafhankelijke stichting. Wanneer klanten hun New Optimist-kledingstukken niet meer dragen, kunnen ze die stukken weer inleveren, bij een van de winkels die meedoen of bij New Optimist in de Rombout Hogerbeetsstraat 109 zelf.
Volgens oprichters Xander Slager en Nelleke Wegdam lijkt het statiegeldsysteem op dat voor blikjes en flessen. In beide gevallen betaal je borg voor het gebruik van het materiaal en dat materiaal geef je uiteindelijk weer terug. Lever je de kleding in, dan krijg je je statiegeld terug. Als de kleding nog draagbaar is, kijken winkelmedewerkers of die tweedehands verkocht kan worden. Zo niet, dan wordt de stof gerecycled tot nieuw materiaal. Er wordt dus niets weggegooid. Het statiegeldsysteem is een manier om ‘de modecirkel 100% circulair’ te maken. Via de QR-code bij je kledingstuk kun je de hele levenscyclus van het kledingstuk volgen tot aan recycling en ‘kun je aan iedereen laten zien dat kleding niet als afval hoeft te eindigen’.
Zoals we eerder schreven, begon New Optimist in Oud-West, in de Bilderdijkstraat. Het bedrijf verhuisde naar Westerpark omdat ze ‘fors’ wilden uitbreiden. De kledingindustrie staat bekend als zeer vervuilend. Werkomstandigheden en verdiensten voor textielarbeiders zijn vaak slecht. Daarnaast is er veel verspilling: er wordt veel kleding weggegooid. “Het streven is om de mode-industrie ‘op zijn kop te zetten’, zei Nelleke net vóór de verhuizing. “Het moet en kan anders, dat willen wij laten zien.” Het statiegeldsysteem is een goed voorbeeld van hun inventiviteit.

DeWestkrant