‘Met coladoppen maak je de beste skateboards’

Foto Sigi Foppen
Hoogstins2024

Soms beginnen de grootste ideeën met de kleinste voorwerpen, plastic doppen bijvoorbeeld. Naast het plastic afval uit de Amsterdamse grachten, verzamelt The Plastic Whale foundation nu ook doppen om skateboards van te maken: Wasteboards. Jonathan Morrison van Wasteboards vertelt.

Hoe zijn jullie begonnen?

”Plastic Whale haalt duizenden kilo’s afval uit de grachten per jaar. Van PET materiaal maken zij boten, die nu voor de deur van hun kantoor liggen aan de Le Mairekade in Houthaven. Maar op festivals is ook een groot plastic-probleem: tegenwoordig krijg je geen dopje meer bij je flesje drinken, maar dat moet wel worden gerecycled. We bedachten dat we van die dopjes wel skateboards van konden maken.”

Hoe komen jullie aan de doppen?

“Van festivals dus, en van de Plastic Whale Foundation die doppen apart houdt van de rest van het afval. Ook zijn er mensen die van ons afweten en speciaal voor ons doppen inzamelen.”

Hoe worden de boards gemaakt?

“We hebben een mobiele bakkerij waar de doppen in gaan en omsmelten tot skateboards. We hebben daarvoor veel overleg gehad met verschillende plastic-specialisten en maandenlang getest met verschillende doppen en temperaturen. Van tevoren was nog niet duidelijk of doppen wel sterk genoeg zouden zijn. In het begin zijn veel decks gebroken, maar nu weten we dat bijvoorbeeld de doppen van cola het allersterkst zijn.

We kijken welke combinatie van doppen we in de mal leggen. Je kunt er ook heel veel verschillende ingooien, en je kunt ook patronen maken. Het gaat je alleen nooit lukken een exacte kopie van een eerder gemaakt board te maken. In de oven smelten ze alle kanten op, maar dat is juist vet: ieder board is uniek.”

Wat maakt jullie succesvol?

”Er zijn nog niet heel veel bedrijven die dit doen, we hebben geen concurrenten. In Amerika is er het merk Bureo, dat maakt skateboards van visnetten. Die skateboards zijn gewoon zwart, de consument kan hierdoor niet zien of ze wel echt van visnetten zijn gemaakt. Bij Wasteboards zijn zelfs de cola- en Fantamerkjes nog terug te zien. Zo hopen wij dat kopers zich bewust zijn van het probleem. Het is niet alleen een board wat je koopt, ook een statement.’’

Waarom skateboards?

”Skateboards spreken heel erg tot de verbeelding. Het is een sexy product.”

Biedt West voor jullie een goede werkplek?

”Plastic Whale vaart vaak met de boten door de grachten van Amsterdam, de le Mairekade is daarom ook een perfecte werkplek. Er komen kinderen uit de wijk langs om doppen af te geven.”

Waar zien jullie jezelf over tien jaar?

”Ik hoop dat we over tien jaar nog meer soorten boards maken en dat we ook de trucks (delen waar de wieltjes aan zitten) van gerecycled materiaal maken. Wasteboards moet uiteindelijk ook de wereld over. Wat meehelpt is dat de mobiele bakkerij een business in a box is. We kunnen onze containers overal neerzetten en die als werkplaats gebruiken. We willen bijvoorbeeld met deze werkplekken naar de favela’s in Brazilië. Zo creëren we werkgelegenheid en maken we mensen bewust van het afvalprobleem. Daar kennen ze het concept van recycling helemaal niet. Het afvalprobleem staat daar minder hoog op de agenda, armoede staat daar op de eerste plek. Toch hoop ik dat we over tien jaar failliet zijn, dan is namelijk het probleem opgelost.”

DeWestkrant