Welke herfstfilms in (Nieuw-) West mag je niet missen?

Het Ketelhuis. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Niets fijner in de herfst dan te schuilen in de bioscoop en je onder te dompelen in een andere wereld. Dreig je te verzuipen in het aanbod, dan redt Patricia je graag. Als ‘filmvreter’ leidt ze je met liefde naar vijf persoonlijke favorieten van dit moment.

Tot en met zondag 3 november kun je naar het Imagine Fantastic Film Festival in De Filmhallen en LAB 111. Tijdens het festival in Oud-West wordt het principe ‘weird is wonderful’ omarmd en staat ‘de fantastische film in al haar heerlijk vreemde gedaantes’ in de schijnwerpers. Bij de liefste en spannendste bios van de stad, Cinema De Vlugt in Nieuw-West, staat van donderdag 14 november tot en met zaterdag 16 november Film Food Fest op de agenda. Dit festival, dat plaatsvindt  tijdens de nationale klimaatweek, heeft films die op een laagdrempelige manier verhalen bieden over de uitdagingen én oplossingen van ons voedsel in de toekomst. Los van deze festivals zijn er natuurlijk ook nog andere films te zien. In mijn top 5 vind je mijn persoonlijke favorieten.

Top 5
1. How to Make Millions Before Grandma Dies

Regisseur: Pat Boonnitipat
In een poging het contact met zijn oma te herstellen en daarmee aanspraak te maken op haar erfenis, gaat gamer M voor haar zorgen. Naarmate ze meer tijd samen doorbrengen, ontstaat er langzaam maar zeker een verrassende band die de brug slaat tussen twee totaal verschillende generaties.
Beoordeling: Sprankelende film die op onroerende wijze laat zien hoeveel liefde er binnen een familie kan zijn, ook tussen de oudste en de jongste generatie, en hoe  belangrijk én complex familiebanden zijn. Het verhaal ontrolt zich in het zinnenprikkelende decor van Bangkok met zijn kleurrijke eetkraampjes, chaotische verkeer en wirwar van straatjes. Vanzelfsprekend speelt lekker eten een essentiële rol in de film. Immers: Aziatische (groot)ouders tonen hun liefde voor hun (klein) kinderen met eten, in plaats van woorden. Deze lieve en grappige film breekt in Azië alle records en is de bestverkopende Thaise film aller tijden. Het voor velen herkenbare verhaal ontroert de kijkers zo tot tranen, dat zij massaal emotionele video’s van zichzelf delen op TikTok voor en na het kijken van de film. De rol van kleinzoon M wordt gespeeld door Putthipong Assaratanakul (a.k.a. Billkin), een Thaise zanger met ruim drie miljoen volgens op Instagram.

2. The Substance
Regisseur:  Coralie Fargeat
Met The Substance kun je een andere versie van jezelf genereren, jonger, mooier, perfecter. Je hoeft ‘slechts’ de tijd te delen. Een week voor de een, een week voor de ander. Een perfecte balans van zeven dagen. Elizabeth Sparkle (Demi Moore) ziet het helemaal zitten.
Beoordeling: Hoogst orginele film over een actueel thema: het najagen van schoonheidsidealen en de druk om jong, strak en sappig te blijven. The Substance geeft een verontrustend (en voor sommigen te bloederig beeld) van een toekomst waarin álles maakbaar lijkt. Kijkt weg als een rollercoaster – bizar, grappig, pervers – en nodigt uit tot een goed gesprek: hoe ver ga jij voor je ideale looks?

3. Anora
Regisseur: Sean Baker
Anora (a.k.a. Ani), een jonge sekswerker uit Brooklyn, krijgt haar kans op een Assepoester-verhaal wanneer ze de zoon van een oligarch ontmoet en ze impulsief trouwen. Zodra het nieuws Rusland bereikt, wordt haar sprookje bedreigd als de ouders naar New York vertrekken om het huwelijk nietig te laten verklaren.
Beoordeling: Absurdistische, rauwe versie van Pretty Woman vol vaart en geestigheden. Mega sprankelend spel van Mark Eidelshtein (Ivan) en, vooral Mikey Madison (Ani). Hoewel Ani’s love interest Ivan charmant is, is hij een flapdrol eerste klas. Voor verantwoordelijkheden duikt hij weg. Problemen worden voor zijn voeten weggemaaid op instructies van zijn dominante moeder. Anora is gangsterfilm, romantische komedie, klucht en drama ineen en laat de vonken van het scherm vliegen. Een wervelwind van een film, die behalve weird ook hartsverscheurend is, én je gegarandeerd beduusd achterlaat. Dit jaar onderscheiden met de Gouden Palm, de belangrijkste prijs van het Filmfestival van Cannes

4. Quand vient l’automne
Regisseur: François Ozon
Michelle geniet van haar pensioen in een rustig Frans dorp vlakbij haar beste vriendin Marie-Claude. Ze kijkt enorm uit naar het bezoek van haar kleinzoon Lucas, die de schoolvakantie bij haar zal doorbrengen. Het bezoek verloopt echter anders dan verwacht en al snel is Michelle weer alleen thuis. Ze voelt zich eenzaam en belandt in een depressie. Totdat de zoon van Marie-Claude vrijkomt uit de gevangenis.
Beoordeling: Meeslepende, sfeervolle en spannende film: waar gaat dit heen? In een setting vol geheimen en morele oordelen proberen de hoofdrolspelers de beste keuzes te maken. Maar net zoals in het echte leven, is het niet altijd evident welke dat zijn. ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud.’ Maar gaat dit gezegde altijd op? De film nodigt uit tot een blik in je ziel en zet aan tot meer empathie voor de medemens.

5. The Apprentice

Regisseur: Ali Abassi
Het verhaal van de opkomst van Donald Trump (Sebastian Stan) als vastgoedmagnaat begint in het New York van de jaren zeventig met de helpende hand van de beruchte en invloedrijke advocaat Roy Cohn (Jeremy Strong).
Beoordeling: Fascinerend portret van een rasopportunist en zijn leermeester Roy Cohn. Het is pijnlijk actueel om te zien hoe Trump Cohns lessen in de praktijk heeft gebracht: altijd in de aanval. Nooit iets toegeven. Alles ontkennen. Nooit de bal spelen, altijd de man. En: ook bij verlies de overwinning claimen. Steengoed acteerwerk, vooral Cohn met zijn kille uiterlijk, inclusief laserogen, is angstaanjagend. Fraaie, rauwe beelden van het New York uit de jaren ’70 en ’80, met een soundtrack die voor sommigen een reis naar het verleden is. Gaat er een belletje rinkelen bij Yes Sir I Can Boogie van Baccara?

Bioscopen in (Nieuw-)West
Een film gevonden waar je benieuwd naar bent? Kijk of die in de buurt draait:
Filmhallen, Hannie Dankbaarpassage 12, Oud-West
Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, Westerpark
LAB 111, Arie Biemondstraat 111, Oud-West
Cinema De Vlugt, Burgemeester De Vluglaan 125, Nieuw-West

The Movies, Cinecenter en De Uitkijk zijn mijn favorieten buiten West.

DeWestkrant