De Vlugt is de liefste én spannendste bios van de stad

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024
Na ruim twintig jaar kreeg Nieuw-West in september eindelijk

weer een eigen bioscoop: Cinema De Vlugt aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Je kunt er liggend films kijken uit de hele wereld; van Hollywood tot Tollywood.

Als ik ’s avonds binnenloop bij Cinema De Vlugt waan ik me in een alternatieve nachtclub. Eentje met veel snoep om precies te zijn. Gedimd licht, veel rood pluche. Buiten klettert de regen tegen de ramen, maar binnen is het knus. Er is filterkoffie voor 1 euro. Naast de kassa staan bakken waaruit je banaantjes, kersen en ander snoep kunt scheppen. Porties popcorn in verschillende maten, nacho’s in overvloed. Deze bios heeft zat om je trek te stillen; bitterballen en broodjes kroket zijn er namelijk ook.

Oxville Cinema
Terwijl ik een cappuccino drink, kom ik in gesprek met Aydin Dehzad, een van de oprichters van deze bioscoop. Samen met Carlo Dias en Bas Broertjes startte hij in 2018 Oxville Cinema. De mannen vonden het een gemis dat Nieuw-West geen eigen bioscoop had en gingen films vertonen in De Meervaart.

Eigen ruimte
Sinds september 2022 draaien ze films in een eigen ruimte bij broedplaats De Vlugt aan de Burgemeester de Vlugtlaan, en heeft Nieuw-West ein-de-lijk weer een bioscoop. Ooit was er in dit stadsdeel een cinema aan het August Allebéplein, maar die ging in 1999 dicht.

Van ‘Close’ tot ‘Avatar’
Bij De Vlugt draaien vooral arthouse-films, maar ook enkele grote Hollywood-films. Een blockbuster die nu draait is Avatar: The Way of Water. Verder spelen er op dit moment  ‘kleinere’ films, zoals Close. Aydin en ik zijn het erover eens dat deze Belgische film over de vriendschap tussen twee jongens, ‘prachtig’ en ‘ontroerend’ is.

Turkse films
“Ons filmaanbod is heel breed”, zegt hij. “Verder willen we laagdrempelig en inclusief zijn. Iedereen moet zich hier thuis voelen.” De films komen uit de hele wereld. Aydin merkt dat vooral Turkse films het goed doen in de buurt. “Daar komen hele families op af.” Indiase films zijn ook hot. “We hebben films uit Bollywood, Bombay, en uit het zuiden van het land: Teluga, ook bekend als ‘Tollywood’.”

El Houb
Een recente film waar de buurt volgens Aydin heel nieuwsgierig naar is, is El Houb, de eerste film over homoseksualiteit in het Nederlands-Marokkaanse milieu. “Deze film draaide eerst in een van onze twee bioscoopzalen, maar de belangstelling is zó groot dat we de film nu nog steeds laten zien in de theaterzaal.”

Pink Nieuw-West 
Toen de film pas draaide, had De Vlugt op een avond Pink Nieuw-West uitgenodigd, een stichting voor LHBTIQ+ers en sympathisanten. “Na afloop konden  bezoekers met elkaar in gesprek gaan.” In een buurt waar homoseksualiteit nog niet heel erg is geaccepteerd, zal de film ongetwijfeld veel reacties hebben losgemaakt.

Korting met Stadspas
Reguliere tickets kosten 11 euro per stuk. Heb je een Stadspas, dan kun je per jaar drie keer voor 1 euro naar de film. Koffie of thee krijg je er gratis bij. “Sommige buurtbewoners hebben weinig geld, maar komen toch niet in aanmerking voor een Stadspas. Vaak gaat het om mensen die in de schuldsanering zetten. We willen zorgen dat ook zij naar de film kunnen gaan. We vinden het belangrijk dat iedereen dit kan doen: het is echt een uitje en nog leerzaam ook. Films vergroten je wereld.”

Rolstoelplek
Heb je een ticket gekocht, dan zit je erbij als een koning(in). De intieme zalen met comfortabele stoelen van rood pluche zijn spic en span. De zitplaatsen op de eerste rij zijn anders dan de anderen. Om nekklachten bij bezoekers te voorkomen, kunnen er via een hendeltje ligstoelen van worden gemaakt. Hoe ontspannen is dat? Nog zoiets: de eerste stoel van de eerste rij kan worden weggeschoven, zodat er een rolstoel kan worden gezet. “Geregeld komt hier een vrouw met haar dochter. De dochter is erg ziek en zit in een rolstoel. Op deze manier zitten ze naast elkaar en kunnen ze samen films kijken.”

Van de stoelen op de eerste rij kun je ligstoelen maken.
DeWestkrant