Meer veiligheidsrisicogebieden als Marokko speelt

Mercatorplein: opnieuw veiligheidsrisicogebied op woensdag 14 december. Foto: De Westkrant.
Hoogstins2024

De ‘Driehoek’ – burgemeester, hoofdofficier en politiechef – heeft vanmiddag besloten om voor de WK-wedstrijd Frankrijk-Marokko vijf gebieden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Het Mercatorplein, Plein ‘40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan zijn opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Er komen twee nieuwe gebieden bij: Tussen Meer in Nieuw-West en de kruising van de Molukkenstraat en de Insulindeweg in Oost. In de vijf gebieden kan iedereen door de politie worden gefouilleerd, zoals op het bezit van zwaar vuurwerk.
Aanleiding voor de uitbreiding zijn de ‘ernstige openbare ordeverstoringen’ na eerdere wedstrijden van het Marokkaanse elftal. Op meerdere plekken moest de Mobiele Eenheid optreden.
De driehoek benadrukt dat er morgen genoeg ruimte moet zijn voor spontane feesten in de stad. “Een eventueel goed resultaat in de halve finale van het WK mag uiteraard uitbundig gevierd worden, ook op straat.” Om ongeregeldheden te voorkomen is de politie woensdag ‘zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig’. Daarnaast wordt de politie ondersteund door andere (internationale) politie-eenheden. Er komt een Duitse waterwerper, bediend door Duitse politieagenten. Zij zijn ondergeschikt aan het bevoegd gezag van de Amsterdamse politie

DeWestkrant