Mercatorplein weer door ME ontruimd, tien aanhoudingen

De Mobiele Eenheid rukt op vanuit de Jan Eef om het plein te ontruimen. (Foto De Westkrant)
Hoogstins

Op het Mercatorplein zijn dinsdagavond opnieuw ongeregeldheden uitgebroken na de overwinning van het Marokkaanse voetbalelftal op het WK. Tussen de feestvierders waren jongeren die zwaar vuurwerk afstaken, volgens de politie werd dat ook naar hulpverleners, trams en bussen gegooid. De Mobiele Eenheid heeft het plein ontruimd. Er zijn in totaal tien aanhoudingen verricht, zo laat de politie weten.

Rond half negen begon de ME het plein schoon te vegen. De ME’ers rukten vergezeld van een waterwerper in linie op vanuit de Jan Evertsenstraat. Iedereen in het laatste deel van de straat -ook voorbijgangers – werden door de ME richting Mercatorplein gedreven, juist de plek waar het onveilig voelde vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk. Daarna konden ook die voorbijgangers weg via de Mercatorstraat.

Rond kwart over acht werd een noodbevel afgekondigd; iedereen diende het plein te verlaten. Het plein was vooraf al aangewezen als veiligheidsrisicogebied, vanwege de kans op herhaling van ongeregeldheden zoals die er al twee keer eerder waren na overwinningen van Marokko in Qatar.

In de wijde omtrek van het Mercatorplein werd de zege op Spanje -waardoor Marokko doorgaat naar de kwartfinales- buiten gevierd met getoeter van auto’s, het zwaaien van vlaggen en ook vuurwerk. De feestvreugde was groot bij Marokko-fans na de spannende wedstrijd die door penalty’s werd beslist.

Fans kijken vanuit de Mercatorstraat toe hoe het plein wordt ontruimd. (Foto De Westkrant)
Een Marokko-fan met zijn kinderen op weg naar huis. (Foto De Westkrant)