Flitsbezorgers eisen hoger loon en betere werkomstandigheden

Flitsbezorger in de De Clercqstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Ruim tweehonderd Amsterdamse riders die werken voor flitsbezorgers Gorillas, Getir en Flink zijn hun erbarmelijke arbeidsomstandigheden zat, zo meldt vakbond FNV. Op woensdag overhandigt een delegatie een petitie aan de drie bedrijven, aldus de bond. In de petitie eisen de bezorgers betere en veiligere werkomstandigheden en een eerlijk loon.

Een keiharde concurrentieslag vindt plaats tussen de flitsbezorgers in Amsterdam. De belofte om bestelde spullen binnen korte tijd te leveren aan de consument, heeft geleid tot overlast door darkstores in woonbuurten in West en elders in de stad. De gemeente neemt inmiddels maatregelen en wil verschillende vestigingen gedwongen sluiten.

Bezorgers zijn het volgens de FNV ook zat. “Ze moeten van hun werkgevers met slechte regenkleding, op krakkemikkige fietsen of scooters door de zwaarste stormen of met mist de weg op. Met soms levensgevaarlijke situaties als gevolg. En in ruil daarvoor belonen de flitsbedrijven hun hardwerkende riders met een schamel minimumloon. En dat pikken ze niet langer. De riders eisen een eerlijk loon en betere werkomstandigheden.” 

De petitie was dinsdagochtend door 223 bezorgers getekend. Zij stellen daarin dat zij het recht hebben om zich te verenigen in een vakbond, zonder dat dit leidt tot negatieve consequenties vanuit de werkgever. Een groep flitsbezorgers verenigde zich eerder al in de Radical Riders; die organisatie verwijst nu door naar de FNV.