Terug van weggeweest: de lunch bij Bar Strangelove

Foto Patricia Jacob
Hoogstins

Sinds een week kun je in het restaurant van filmhuis Lab 111 weer lunchen. Een kwestie van vraag en aanbod. “Met dit weer zijn mensen hongeriger.”

Lab 111 is een van de tofste filmhuizen van Amsterdam. Je vindt de bioscoop in de Arie Biemondstraat, in het pand waar ooit een pathologisch anatomisch laboratorium zat. Niet alleen liefhebbers van (klassieke) films komen er aan hun trekken. Pizzafans zitten er ook op rozen. Bij Bar Strangelove serveren ze ’s avonds zuurdesempizza’s uit de steenoven. De namen ervan verwijzen naar bekende films: The Good, The Bad & The Artichoke, La Dolce Margherita, Pear & Loating in Las Vegas.

Behoefte aan warmte
Ooit smulde ik er op zaterdagmiddag van een anti-kater brunch: The Full Monty.
De laatste (corona)jaren was het echter stil aan het lunch-front. Maar sinds 30 november kun je ook weer overdag eten in het bioscooprestaurant. Het personeelsbestand is op sterkte om ook een lunchkaart te voeren. Eigenlijk kon Strangelove er niet onderuit dit te doen. “We merkten dat er vraag naar was”, vertelt een medewerkster. “Met dit weer zijn mensen op zoek naar warmte en zijn ze hongeriger.”

Aubergine uit de oven
Ze heeft nog niet de hele kaart geproefd, maar ze kan het broodje met aubergine, vegan dragonmayo, granaatappelpitjes en rucola ‘van harte’ aanbevelen (8 euro). “De combi van dragon en aubergine is super.” Blijkbaar is aubergine ‘haar ding’, want het Italiaanse ovengerecht met deze groente, melanzane parmigiana, is een andere favoriet.

Brood van Gebroeders Niemeyer
Het brood bij Strangelove komt van de Gebroeders Niemeyer, een ambachtelijke Franse bakkerij in het centrum. Bij Strangelove kun je het onder meer laten beleggen met mango hummus, venkel en walnoten. Op verzoek kun je er pancetta uit de oven op laten leggen. Minstens zo lekker lijkt mij het broodje met gegrilde groente, burrata en pesto (11,50 euro). Goedkoper zijn de ‘supertosti’s’ van De Tweede Jeugd, een bedrijf dat is geboren in West. Uit ervaring weet ik dat de tosti van zuurdesembrood met kimchi en boerenkaas staat als een huis (6 euro). De tosti, een één-tweetje tussen Nederland en Korea, is niet alleen lekker, maar vult ook als een tierelier.