Natuurtuin in West – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

    Uilen spotten en eenden zien broeden langs het water, dat kan straks vlakbij huis. Nu is het zo dat je best een stukje moet rijden om met beide benen in de natuur te staan. De gevolgen daarvan kunnen zijn dat kinderen opgroeien zonder echt natuur mee te maken. Daarom willen we de natuur weer in West brengen door een natuurtuin aan te leggen in het Erasmuspark.

    Het Erasmuspark is populair. Zo populair dat mensen elkaar tijdens de zomermaanden steeds meer in de weg gaan lopen. Honden pikken de worstjes van de bbq’s, sporters rennen over de picknickkleedjes en natuurliefhebbers zoeken de rust tussen de spelende kinderen. Afgelopen zomer trokken hondenbezitters aan de bel omdat de honden niet meer lekker los konden lopen in het park. Het losloopgebied in het park wordt ook intensief door anderen gebruikt en ze hebben behoefte aan een plekje in het park waar de honden lekker kunnen rondrennen en spelen zonder anderen in de weg te zitten of de weg op te rennen. Daarom gaan we het park slimmer inrichten, zodat iedereen straks rustig in het park kan lopen en fijn van het park kan genieten. 

    Voor de honden gaan we een eigen plek aanleggen met speelruimte, zwemplek, waterhapper en goede omheining zodat de honden niet de weg op rennen. Een paar eilandjes in het park liggen er nu wat minder mooi bij en zijn niet bereikbaar vanwege het omliggende water. Daar gaan we echte natuur laten leven. We gaan een wandelpad aanleggen zodat mensen een natuurlijke wandeling kunnen maken en kinderen weer kikkers langs het water kunnen zien en wormen uit de grond trekken. 

    Afgelopen week besprak ik met onze stadsdeelcommissie het plan om het Erasmuspark voor de toekomst weer het buurtpark te maken waar voor alle wensen een plek is. Voor iedereen moet er een fijne ruimte zijn, voor de mensen die er graag picknicken in het gras, honden die achter de bal aanrennen en een groene oase voor de natuurgenieters. Het plan zal de komende tijd met bewoners en gebruikers verder aangescherpt worden. We willen voor de drukte in de lente de eerste maatregelen genomen hebben, zodat we in de zomer een kleurrijke natuurtuin voor de bewoners hebben. Hopelijk praat u mee.