Anti-katerbrunch bij restaurant Strangelove

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Lab 111 is een van de tofste filmhuizen van de stad. De bioscoop zit in een dromerige, kinderrijke wijk in Oud-West, in het pand waar ooit een pathologisch anatomisch laboratorium zat.

Het pand aan de Arie Biemondstraat op het WG-terrein is zo groot dat je er nog nét niet verdwaalt. De kleuren petrol, geel en groen peppen het vele grijs op, spreuken van Alfred Hitchcock en andere filmgoeroes trekken de aandacht. Volg je het gedein van de Braziliaanse muziek, dan beland je in een halve balzaal met kunst aan de muren: restaurant Strangelove. Het is al sinds december vorig jaar open, maar ik ontdek het nu pas. Dát is nou precies wat Amsterdam zo gruwelijk gaaf maakt: je kunt er nog elke dag nieuwe dingen ontdekken.

Het restaurant is vernoemd naar een film van Stanley Kubrick over de dreiging van een nucleaire oorlog. Het interieur heeft een scheut Scandinavië – plantenbakken van blank hout en zo – plus een dosis ‘luguber’: zo hangt er een operatielamp waaronder ooit in lijken werd gesneden. In de keuken wordt gewerkt met dagverse producten om Frans en Italiaans getinte gerechten te maken: rode bieten risotto met geitenkaas, longhaas met béarnaise saus. Geregeld zijn er gerechten die matchen bij een film of expositie; een Ethiopisch diner bij een expositie over uitgeprocedeerde asielzoekers, noedels in combinatie met de vertoning van de klassieker Hiroshima mon amour.

Iedere zaterdag en zondag kun je er van 11.00 tot 15.00 uur brunchen. We bestellen een vissoep met vongole, mosselen en een goed stuk zwaardvis en de perfecte anti-katerhap: eggs benedict met vlezige paddenstoelen, gebakken spinazie en drooggebakken bacon – die geur! Dikke druppels eigeel vermengd met klodders hollandaisesaus. Vocht, vet, zout, ijzer, wat wil je nog meer om weer onder de levenden te komen?

Voor de overtreffende trap van een anti-katerbrunch is de Full Monty een must: een bacchanaal van eggs benedict, blueberry pancakes, yoghurt met granola, salade niçoise en vissoep voor minimaal twee personen (20 euro per persoon). “Zolang ik hier werk, heeft nog niemand een Full Monty bij me besteld”, zegt een medewerker. “Benieuwd wie de eerste is.” Jij, misschien?
http://strangelove-amsterdam.nl
http://www.lab111.nl