‘Huizenprijzen West verder omhoog’

Hoogstins2024

 

De prijzen voor koopwoningen in West zullen verder stijgen. Het gevaar bestaat dat de woningmarkt in het stadsdeel oververhit raakt. Dat zegt voorzitter Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Hij schat dat al in twintig procent van de gevallen boven de vraagprijs wordt geboden.

Bos en Lommer in de lift

Na jaren van crisis lijkt de huizenmarkt zich nu razendsnel te herstellen. ’’Het hele stadsdeel heeft grote sprongen voorwaarts gemaakt, en dan met name Bos en Lommer.’’ Ook daar is een evenwichtiger markt ontstaan waar mensen graag een woning willen kopen of huren, aldus Heinen.

De Baarsjes al populair

West bestaat uit de voormalige stadsdelen Oud-West, Westerpark, De Baarsjes en Bos en Lommer. ’’Bepaalde delen van het stadsdeel profiteren van het feit dat Oud-West te duur wordt. Kopers gaan automatisch iets verder zoeken. Daardoor is De Baarsjes reeds populair, en dat zie je nu doortrekken richting Bos en Lommer.’’

Uit cijfers van de landelijke makelaarsvereniging NVM werd vorige week al duidelijk dat de woningmarkt in Amsterdam flink in de plus zit. De verkoopprijs lag in het tweede kwartaal ruim tien procent hoger dan een jaar eerder, het aantal verkochte woningen in de stad nam toe met bijna zestig procent.

Verschillen

De stijging komt vooral voor rekening voor wijken binnen de Ring, waarbij alleen Noord achterblijft. De woningmarkt in West trekt heel erg aan zoals elders binnen de Ring, aldus Heinen. Binnen het stadsdeel bestaan nog wel grote verschillen. ’’De Helmersbuurt is niet te vergelijken met de Admiraal de Ruijterweg en de Van Hallstraat.’’

Het aantal bordjes Te koop neemt af. In het tweede kwartaal stonden in West 997 woningen te koop, een jaar geleden waren dat nog 1480 woningen. De gemiddelde vraagprijs was ruim 220.000 euro, tegen ruim 205.000 euro een jaar terug. In het tweede kwartaal werden 516 woningen verkocht, een jaar geleden 371 woningen.

Oververhitting

Woningen in West staan ook aanzienlijk korter te koop: gemiddeld 48 dagen, tegen 94 een jaar geleden. ’’Het aanbod neemt af, de looptijden worden korter en veel mensen besluiten om nu een woning te kopen’’, stelt Heinen. ’’Door de grote vraag, het krappe aanbod, de lage rente en de regels met betrekking tot belastingvrij schenken, zou de woningmarkt oververhit kunnen raken.’’

Heinen voorziet een verdere verkrapping van de huizenmarkt in West, met hogere vraagprijzen en koopsommen tot gevolg. Kopers zullen ook in goedkopere stadsdelen gaan kijken, denkt Heinen.’’ De woningmarkt in Nieuw-West, Noord en Zuidoost zal daarvan gaan profiteren, verwacht hij.

DeWestkrant