Einde dreigt voor winkelstraatvereniging Jan Eef

Burgemeester Van der Laan bij herdenking moord op Fred Hund in De Baarsjes in 2015. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Winkelstraatvereniging Jan Eef overweegt te stoppen. Te weinig ondernemers zijn opnieuw bereid mee te betalen aan een verbetering van de buurt. Het doek dreigt nu te vallen voor zaken als de jaarlijkse feestverlichting, de Mercatormarkt en de Jan Eef Buurtkrant.

Het team van buurtinitiatief Ik Geef om de Jan Eef spreekt van een grote tegenslag en gaat zich met de achterban beraden of en hoe de organisatie verder wil. Stoppen is daarbij een optie, zo valt te lezen op de website. Maar de buurtorganisatie onderzoekt ook mogelijkheden om door te gaan.

Onvoldoende ondernemers in- en rond de Jan Evertsenstraat steunen het voorstel voor een nieuwe Bedrijven Investeringszone (BIZ) Jan Eef. Een BIZ is een afgebakend gebied, waarin ondernemers en eigenaren gezamenlijk investeren in de kwaliteit van hun omgeving. Zij zijn dan ook verplicht een financiële bijdrage te leveren.

Na een stemming bleek dat te weinig winkeliers de komende vijf jaar opnieuw zo’n BIZ inclusief verplichte financiële bijdrage willen vormen. Dit tot grote teleurstelling van organisatie Ik Geef om de Jan Eef. Bij voldoende opkomst had ruim tweederde van de ondernemers vóór die BIZ moeten stemmen; dat percentage is echter ruimschoots niet gehaald.

Aanleiding voor de oprichting van buurtinitiatief Ik Geef om de Jan Eef was de overval in oktober 2010 waarbij juwelier Fred Hund werd doodgeschoten. Sindsdien werken buurtbewoners en winkeliers gezamenlijk aan betere buurt. Het leidde tot een ommekeer in de buurt, die kampte met leegstand en criminaliteit.

DeWestkrant