Op zoek naar de geschiedenis van Nieuw-West (en de Kolenkitbuurt)

Hoogstins2024

Je moet er weliswaar voor naar de binnenstad (De Bazel in de Vijzelstraat), maar vanaf vandaag (17 maart) is daar de tentoonstelling Een Betere Stad over het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), de zoektocht naar een betere leefomgeving voor Amsterdammers. Die resulteerde uiteindelijk in de ontwikkeling van Nieuw-West.

Het AUP is een stedenbouwkundig plan voor de uitbreiding van Amsterdam, dat in 1934 tot stand kwam wegens overbevolking. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het grotendeels uitgevoerd; het was de basis voor de uitbreidingen naar het westen en zuiden. Zo werd  er in omvang verdubbeld en ontstonden de Westelijke Tuinsteden, maar ook Buitenveldert, de Watergraafsmeer en gedeeltes van Noord.

Stijlkamers

De tentoonstelling is een initiatief van Monumenten en Archeologie en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting. Ze hebben geprobeerd de ontwikkeling van het AUP toegankelijk te maken voor een breed publiek. Geen saaie tekeningen dus, maar een rondleiding door vier verschillende stijlkamers met het ontwerp uit 1935, de uitvoering (1958), de herstructurering (2006) en het heden (2017)

Je maakt bij deze tentoonstelling dus een reis door de tijd, op die manier ervaar je de waarde van het AUP toen en nu.  Ook word je tijdens de reis door de kamers begeleid door een hoorspel: de fragmenten laten bedrijven horen die discussies voeren en gesprekken hebben uit de desbetreffende periodes. Het overige materiaal bestaat uit originele tekeningen, foto’s, filmbeelden en interactieve media.

Met een vintage bus door Slotermeer

Het Van Eesterenmuseum organiseert de randprogrammering in Bos en Lommer (Kolenkitbuurt) en Slotermeer. Zo kun je morgen (18 maart) met een ‘ouderwetse’ NZH-bus vanaf De Bazel naar de Westelijke Tuinsteden, onder leiding van een gids. Dat is niemand minder dan ex-portefeuillehouder Paulus de Wilt.

Wandelexcursie Kolenkitbuurt

Deze excursie wordt een paar keer per jaar gegeven. Maar heeft nu met de tentoonstelling meer betekenis gekregen. Tijdens deze wandeling vertelt de gids over het ontstaan van de wijk en over de verschillen met andere moderne ‘tuinsteden’. Ook zal er toegelicht worden wat de plannen voor de wijk zijn. Een aanrader voor iedereen die De Kolenkit interessant vindt. De Westkrant is ook een keer mee geweest. 

Wanneer/waar?

vrijdag 17 maart en vrijdag 30 juni 2017. 14:00 uur vertrekken vanaf Bos en Lommerweg 361, duur excursie is circa anderhalf uur.

Wandelexcursie Slotermeer

Niet alleen binnen, maar ook buiten kun je de geschiedenis van het AUP ontdekken. In Slotermeer worden verschillende wandeltochten georganiseerd. Onder begeleiding van een gids ontdek je een ‘collectie’ aan bestaande woningen, plantsoenen, winkels, parken, pleinen en straten. Slotermeer is de eerste Amsterdamse Tuinstand buiten de Ringspoorbaan, vanaf 1951 werd het gebouwd.

Wanneer/waar?

Iedere vrijdag en zaterdag en de eerste zondag van de maand. 13:30 uur vertrekken bij het Van Eesterenmuseum (Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer), excursie duurt circa anderhalf uur.

 Kijk hier voor meer info.

DeWestkrant