Mister Makan maakt de lekkerste saté van West

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Iedere derde zondag van de maand staat de NeighbourFood Market op het Westergasterrein. In het begin draaide de markt enkel om eten, maar inmiddels kun je er ook vintage spullen kopen. Het dozijn eettentjes van toen is aangevuld tot zo’n vijftig kraampjes per editie. Minder intiem? Zeker, maar er is wél meer te proeven. Volgend weekend heb je daar twee dagen voor: 18 en 19 maart.

Dag na dag jagen op spannende snacks en vertrouwde happen scoren bij oude bekenden. In mijn geval: de handgemaakte dumplings van Maggie en de Balinese lekkernijen van Dians Enak Sekali. Fingers crossed dat zij weer kokospannenkoekjes met banaan en Javaanse palmsuiker heeft.

Als je van Indonesisch eten houdt, is Mister Makan misschien ook wat voor je. ‘Meneer Eten’ staat er alleen op de 19e. Op uitnodiging van Melvin Tiao, een ‘stuiterbal’ uit Nieuw-West, ging ik er pas langs. In de rode truck stond zijn compagnon en chef Rick Edwards sateetjes te grillen, terwijl hij en passant roerde in zijn pindasaus. Hoezo saté, dacht ik, toen ik die belanda (Nederlander) aan het werk zag. Rick: “De vader van mijn Indonesische ex-vriendin heeft Toko Manis in de Jordaan. Ik hielp veel mee in de keuken en weet hoe de gerechten worden gemaakt.” Ter info: Manis is een steengoede toko met de sappigste geitensaté van Amsterdam.

Door zijn vele reizen door Indonesië, heeft Rick de Indonesische keuken nog beter leren kennen. Hij heeft eigenlijk altijd al wat met Azië gehad. Hij groeide op in de Chinese buurt, in de Binnen Bantammerstraat, en kookte bij New King. Chinese vrienden heeft hij volop. Melvin, de sous-chef en PR-man van Mister Makan, is er daar een van.

Samen gaan ze foodevents en festivals als Tomorrowland af. Ze maken gerechten die rap klaar zijn: gado gado, gebakken banaan met een perfecte, flinterdunne korst. Hun saté van biologische kip (5 euro) lijkt op die van mijn Indische moeder. Ooit willen ze al dat lekkers in hun eigen restaurant serveren. Rick ziet het al voor zich: “Zo’n zaak waar je samen voor ongeveer zestig euro kunt eten. Een vierkante bar, midden in roosters waarop we onze sateetjes grillen. Amsterdam is er klaar voor.”
http://mistermakan.nl

DeWestkrant