Hier kun je het lekkerst foodshoppen op de Ten Katemarkt

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Dat er op de Ten Katemarkt veel goeds valt te halen, is natuurlijk oud nieuws. Maar wist je al dat die markt op vrijdag en zaterdag uitdijt tot een ware happenhemel?

Op de Ten Katemarkt wemelt het van de culinaire klassiekers, zoals Boer Geert, Het Warme Notengilde, Bakkerij Straathof en Ten Kate Friet. Deze bikkels staan er de hele week, weer of geen weer. Maar op vrijdag en zaterdag krijgen ze gezelschap van een bonte ‘club’ van food entrepreneurs. De een rolt de markt op, de ander zet een compleet straatrestaurant op. Je weet niet wat je ziet (en proeft)! Om een idee te krijgen:

Tyrus Libanese Foodkar
Schuin tegenover Café Panache staan stoeltjes voor je klaar, zodat je relaxed je tanden kunt zetten in broodjes met ‘de lekkerste falafel van Amsterdam’, volgens de bescheiden mening van de eigenaar. Voor erbij: auberginesalade baba ganoush en andere vegetarische hits uit het Midden-Oosten.
https://www.facebook.com/foodkraam/

Satelicious
In het midden van markt, rondom het loempiahonk van Tho, vind je diverse andere Aziatische kraampjes. Een daarvan is nieuwkomer Satelicious, waar Indonesische saté van kippendijen wordt verkocht. Nasi, bami of stokbrood erbij en kláár ben je. Om lange wachttijden te voorkomen, wordt de kip gebakken in plaats van geroosterd. Op de toonbank liggen ook wat snacks, inclusief stukken spekkoek.
geen site

Himalayan Streetfood
Voor de deur van Nepalees en Indiaas restaurant Himalayan Kitchen op nummer 45 staan de medewerkers wraps met tandoorikip te vullen en laten ze samosa’s en pakora’s met kaas in de frituur glijden. De bekend dumpling à la Nepal, de momo, is ook present.
https://www.himalayankitchen-amsterdam.nl

Eskina Brasil
De buurman van Satelicious is een oude bekende: in het pand waar nu Van de Markt zit, hadden de eigenaren van deze kraam ooit een eigen ontbijt- en lunchzaak. Nu verkopen ze hun verleidelijke pudding met kokos en karamel en Braziliaanse snacks (pasteitjes, ‘kaasbolletjes’) in de open lucht.
https://www.facebook.com/eskinabrasilamsterdam/

Kraam tegenover Van de Markt
Enige tijd geleden at ik bij Van de Markt een broodje met fake-eiersalade. Dezelfde kok tovert op de markt shoarma van champignons tevoorschijn. Geen idee wat ik me daarbij voor moet stellen. Op de to-do-list, wat mij betreft.
https://www.facebook.com/opdetenkate/

Mr. Plaenty
Tegenover de shoarmatent nieuwe stijl staat een kraam die grossiert in streetfood uit Venezuela en Colombia. De blije mannen maken zó het machtigste (glutenvrije) broodje ter wereld voor je klaar: de arepa.
https://www.facebook.com/Mr.Plaenty/

Momoit
Schuin tegenover Mr. Plaenty staat streetfood uit Bhutan, Nepal en India op het menu, waarbij een glansrol is weggelegd voor de befaamde dumplings uit Nepal: de momo’s.
https://momoit.nl

P.S. Van 10 tot 12 oktober staat ook Jen Bing met haar Taiwanese pannenkoeken er weer. Trek in Italiaanse happen? Speur rond om te zien of Via Mangiare er is.

 

 

DeWestkrant