Thuis volume evenement controleren

Drukte tijdens het evenement Rollende Keukens vorig jaar. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Omwonenden van het Westerpark kunnen straks thuis het geluidsniveau van evenementen controleren. Vanaf de zomer kunnen de resultaten van het nieuwe, permanente geluidmeetsysteem live via internet worden geraadpleegd. Stadsdeel West belooft op te treden tegen te harde muziek bij overschrijding van de geluidsnormen.

Stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester kondigde in 2014 aan dat in woonbuurten rondom het Westergasterrein een vast meetsysteem komt om het volume van evenementen te controleren. Het systeem is inmiddels in het park en op zes plekken op de Haarlemmerweg en in de Zaanstraat geïnstalleerd, zo staat in de nieuwste editie van het gemeenteblad Amsterdam.

Het volume wordt straks continu gecontroleerd, en de resultaten zullen vanaf juli via internet te volgen zijn. Het systeem wordt getest, en in samenspraak met bewoners wordt bekeken hoe de informatie het beste kan worden gepresenteerd.

Enquête

Grote buitenevenementen met luide muziek en veel bezoekers vormen voor een deel van de omwonenden een bron van ergernis. In een enquête vorig jaar liet 56 procent weten overlast door evenementen in het park te hebben ervaren. Veel omwonenden zijn ook heel tevreden over het park, en maken er veel gebruik van. Meer dan tachtig procent waardeert het wonen aan het Westerpark met een acht of hoger.