Loenatix zoekt vrijwilligers

Winkel en zeefdrukkerij van Loenatix. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Kledingmerk Loenatix is op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij het ontwerpen, zeefdrukken en verkopen van T-shirts. Loenatix in de J.P. Heijestraat was voorheen onderdeel van zorginstelling Roads, maar staat nu op eigen benen. Bedrijfsleider Martijn Rood wil minder afhankelijk worden van geld uit de zorgsector.

Rood (45) werkt graag met mensen die niet makkelijk aan het werk komen, zoals psychiatrisch patiënten, ex-verslaafden en ex-delinquenten. De T-shirts van Loenatix hebben opvallende prints, waarbij een dosis humor als het gaat om psychiatrie en verslaving niet wordt geschuwd. Crazy Vibes Only, is een van de kreten op de shirts.

Rood is bezig om Loenatix om te vormen tot sociale onderneming. Hij is onder meer een samenwerking aangegaan met Stichting Streetcornerwork. Het sociale aspect staat bij Rood voorop. Hij hoopt mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt vooruit te helpen door ze ervaring te laten opdoen.

De T-shirts (prijs 29,50 euro) zijn fairtrade en van biologisch katoen. Met Loenatix als slow fashion merk wil Rood een statement maken tegen de fast fashion van grote merken. Die werken volgens hem vaak niet fairtrade en duurzaam.

DeWestkrant