Duurzaam kerstshoppen in West

Winkel en zeefdrukkerij van Loenatix. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Voor duurzame kerstcadeaus kun je beter op pad gaan in West, dan in de binnenstad. Het is minder druk en er zijn veel adressen met vintage, fairtrade of biologische geschenken die vaak betaalbaar zijn. De gemeente heeft een -niet complete- lijst samengesteld van verantwoorde winkels en merken in West met kleding, woonaccesoires en andere leuke spullen.

Op de lijst staat onder meer Loenatix in de Jan Pieter Heijestraat, fairtrade textiel met bijzondere prints door ambachtelijke zeefdruk. Loenatix werkt met mensen die om allerlei redenen een achterstand hebben op de arbeidsmarkt. In de Kinkerstraat is er We Are Vintage met kleding per kilo en Treasure Hunters, ook tweedehands kleding.

In De Clercqstraat zijn daar Tutti Frutti (tweedehands merkkleding) en Jun Jun met gebruikte kinderspullen. Ook Old West is een adres voor tweedehands kinderkleding en -spullen. De Bilderdijkstraat heeft Sam Sam met tweedehands kleding, meubels en andere spullen, Trekkemaan (tweedehands kleding), JOMIXSY (duurzame kleding), Jutka en Riska (duurzame mode) en opnieuw Tutti Frutti. In de Bosboom Toussaintstraat is Wollepop met tweedehands kinderkleding en kinderspullen.

Vintage kleding en andere spullen zijn ook te koop bij Karma Karma op de Admiraal de Ruijterweg. Ook in De Baarsjes: Monsak met tassen van leer met een krasje (Orteliusstraat) en creatieve producten van buurtbewoners in Atelier de Mix (Balboastraat).

West huisvest de producent van duurzame babykleding BOROMINI en BYBROWN, regenkleding uit gerecyclede garens. Beide merken zijn gevestigd aan de Ferdinand Huijckstraat in Bos en Lommer. In de Gibraltarstraat verkoopt Oswald vintage meubelen.

De lijst van de gemeente met winkels en merken in West is hier te vinden.