Eigen fiets straks overbodig?

Zwart met oranje huurfietsen van FlickBike op de Buyskade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Weer een nieuw deelfietsbedrijf gebruikt fietsrekken in West. Na Donkey Republic biedt ook start-up FlickBike op proef huurfietsen aan in de openbare ruimte. Maar FlickBike zegt zich niet te richten op toeristen, maar op Amsterdammers. Het bedrijf denkt dat de deelfiets zelfs een alternatief kan worden voor de eigen fiets.

FlickBike is begonnen met een test in Amsterdam met duizend zwarte fietsen, onder meer in West. De fietsen hebben een zonnepaneeltje voor de stroomvoorziening en foambanden die niet lek kunnen. Via een app zijn ze te huur voor 1 euro per half uur. Dat is goedkoper dan Donkey Republic dat alleen een tarief heeft van 12,50 euro per dag.

Stadsdeel West zit met de deelfietsen in de maag. Het stadsdeel is juist bezig om de vaak overvolle fietsenrekken op te schonen door het verwijderen van wrakken en fietsen die langer dan zes weken zijn geparkeerd. Dit laatste vaak tot groot ongenoegen van de bezitters. Nu treffen ze in hun fietsenrek allerlei huurfietsen aan. In een rek op de Buyskade stonden maandag twee fietsen van Donkey Republic en vier van nieuwkomer FlickBike.

Handhaven

Stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki kondigde onlangs aan dat zij gaat optreden tegen Donkey Republic, dat al eerder tientallen fietsen parkeerde in rekken in West. Een woordvoerder laat weten dat het stadsdeel nog van plan is om te gaan handhaven. Over de problematiek bestaat ook contact met de centrale stad.

Geld verdienen met reclamefietsen

Het aantal deel- en huurfietsconcepten groeit razendsnel. Op het Westergasterrein is een proef met e-bikes van start gegaan. De elektrische fietsen van E-bike tot go zijn gestald in een zeecontainer. Het Amsterdamse bedrijfje Squib is bezig met deelfietsen met reclame, waarbij de berijder geld kan verdienen door erop rond te fietsen.