Aanslagpleger vluchtte via Amsterdam

De opstapplaats van Flixbus bij station Sloterdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

-UPDATE- De pleger van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is gevlucht via Amsterdam. Volgens het Landelijk Parket is hij op woensdag 21 december met de trein via Nijmegen naar Amsterdam Centraal gereisd. Daar is hij volgens het OM aan het einde van de middag op een trein naar Brussel gestapt. De conclusies zijn voornamelijk gebaseerd op camerabeelden.

De 24-jarige Tunesiër Anis Amri wordt ervan verdacht dat hij op 19 december een aanslag pleegde met een gekaapte vrachtwagen in Berlijn, waarbij twaalf doden vielen. Nadat de Duitse politie eerder een onschuldige man aanhield als verdachte, bleek Amri spoorloos. Bij een routinecontrole van de politie op 23 december in Milaan werd de Tunesiër gedood, nadat hij zelf was gaan schieten.

Franse media meldden eerder op basis van politiebronnen dat Amri vanuit Berlijn naar Amsterdam vluchtte. Daar zou hij op station Sloterdijk op een Flixbus zijn gestapt naar Lyon, vanwaar hij zijn reis voortzette naar Milaan. Het landelijk parket ontkracht dit verhaal nu met de conclusie dat Amri via Amsterdam Centraal en Brussel met de trein is gevlucht.