Gemeente wil huurfietsen gaan reguleren 

Huurfietsen Donkey Republic bij molen De Otter in Amsterdam-West
Deelfietsen in april 2017 bij molen De Otter. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente Amsterdam wil het gebruik van de openbare ruimte door deelfietsconcepten aan regels gaan binden. Dat laat woordvoerster Margreet Hoedjes weten op vragen van De Westkrant over huurfietsen van Donkey Republic die op straat in West zijn neergezet.

Donkey Republic is een Deens bedrijf dat sets met speciale sloten levert voor fietsen die dan via een app kunnen worden gehuurd. De laatste tijd zijn tientallen fietsen van Donkey Republic in fietsenrekken in West opgedoken. Op de Buyskade bij molen De Otter stonden fietsen van Donkey Republic afgelopen week dagenlang dwars op de stoep.

De gemeente is juist bezig om de vaak overvolle rekken op te schonen. Fietsen die zes weken niet van hun plaats komen, kunnen worden weggehaald. Het neerzetten van deelfietsen is volgens Hoedjes op zich toegestaan, maar de gemeente onderzoekt wel hoe het gebruik van de openbare ruimte door deelconcepten als Donkey Republic kan worden gereguleerd.

Donkey Republic breidt uit met een investering van 1,5 miljoen euro van een Deens staatsinvesteringsfonds. Het bedrijf is ook actief in onder meer Kopenhagen, Barcelona en Berlijn. Donkey Republic liet in een eerder persbericht weten vooral te mikken op toeristen. Van de verhuurprijs -in West 12 euro per dag- gaat 20% naar Donkey Republic en 80% naar de eigenaar van de fiets.