Cameratoezicht Jan Eef met twee jaar verlengd

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Het cameratoezicht in de Jan Evertsenstraat en op het Mercatorplein wordt met twee jaar verlengd. De politiecamera’s zijn vorig jaar juni tijdelijk geplaatst na een reeks geweldsincidenten. Aanvankelijk tot en met 31 december 2017, maar waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft besloten dat de camera’s tot eind 2019 in gebruik blijven.

Het effect van het cameratoezicht is nog niet duidelijk, zo blijkt uit het besluit. De periode is volgens Van Aartsen te kort voor een onderbouwde afweging over de proportionaliteit van het cameratoezicht.

Het totaal aantal door de politie geregistreerde incidenten (120 tussen 1 augustus 2016 en 31 juli 2017) is hoog, zo stelt hij. Het gaat onder meer om de categoriën ‘mishandeling, vechtpartij, steekpartij’ (19 gevallen), ‘zakkenrollerij/straatroof’ (15 gevallen) en jeugdoverlast (12 gevallen).

Van Aartsen vindt de inzet van cameratoezicht nog steeds noodzakelijk ter handhaving van de openbare orde. Dat weegt volgens hem zwaarder dan privacy-aspecten.

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan besloot in het voorjaar van 2017 tot tijdelijk cameratoezicht. Hierop was aangedrongen door stadsdeel, winkeliers en politie. Het besluit volgde op een serie incidenten, waaronder een schietpartij met een dodelijk slachtoffer, een steekpartij en meerdere overvallen. Ook waren er fors meer straatroven en steeg de overlast door jongeren.