Hier kun je Bevrijdingsdag vieren in West en Nieuw-West

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Op tal van plaatsen in West en Nieuw-West kun je vandaag Bevrijdingsdag vieren. Uiteraard op het grote Bevrijdingsfestival met veel muziek in het Westerpark, maar ook tijdens allerlei gezamenlijke buurtmaaltijden. Er zijn speciale buurtwandelingen en in de Kolenkitbuurt opent een tijdelijk openluchthotel.

Bevrijdingsfestival Amsterdam/Het Vrije Westen in cultuurpark Westergasfabriek is het grootste evenement. Het gratis festival met zeven podia duurt van 11.00 tot 23.00 uur. Met onder meer de Jeugd van Tegenwoordig en tal van andere artiesten en dj’s. Hier eindigt ook de Bevrijdingsvuur Estafette. Om 14.00 uur wordt het vuur van de festivalfakkel ontstoken door lopers van de estafette. Verder onder meer speeddaten met veteranen en het Familie Vrijheidsplein voor de jongste bezoekers. Er is eten en drinken van de Rijdende Keukens. Om vijf minuten voor vijf staan de bezoekers vijf minuten stil bij onze vrijheid. Hier meer informatie en het uitgebreide programma.

Buurtwandeling

Om 11.30 uur is er een gratis buurtbewandeling door De Baarsjes met het thema Vrouwen en verzet vanuit buurtkamer Corantijn, Corantijnstraat 25. In De Kolenkitbuurt is er vandaag vanaf 20 uur in de openlucht Hotel van Schaffelaar, waar veertig ledikanten in de openbare ruimte worden geplaatst. Avondvullend programma met film, verhalenvertellers en singer-songwriters aan het bed.

Vrijheidsmaaltijden

In heel West zijn vrijheidsmaaltijden. Check wel of er nog plaats is en of er kosten aan verbonden zijn. Plaatsen: Podium Mozaïek (met vooraf de theatervoorstelling Salaam Jeruzalem), Museum Het Schip (met vooraf themarondleiding door de Spaarndammerbuurt), De Hallen Amsterdam, De Nieuwe Liefde, Huis van de buurt De Klinker, buurtcentrum De Havelaar, Vondelstede, Zorgcentrum De Werf, Westerliefde, biologische snackbar Natuurlijk Smullen, WOW Amsterdam, Wereldschool in De Houthaven, Tetterode en Buurtsalon Jeltje. Hier meer informatie.

Nieuw-West

In Nieuw-West is vandaag bevrijdingsfestival Het Amsterdams Verbond op Sportpark De Eendracht van 12.00 tot 23.00 uur, met ruim vijftig dj’s en artiesten. Hier meer informatie. En ook in Nieuw-West zijn er tal van vrijheidsmaaltijden, onder meer in Garage Notweg, Huis van de Wijk De Aker, Studio West, Street Art Museum Amsterdam, buurthuis De Deo, broedplaats De Vlugt, Marokkaanse Ouderen Salon, Huis van de Wijk België, Sierplein, Radion en restaurant Meram. Meer informatie via deze link.