Gedragspsycholoog helpt bij strijd tegen dumpen afval

Berg afval op de Admiraal de Ruijterweg. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Vuil en rommel naast afvalcontainers blijft een hardnekkig probleem. Stadsdeel West brengt nu gedragspsychologen in stelling in een nieuwe poging om de stoepen netjes te houden. Het stadsdeel hoopt door gedragsverandering de straten weer schoner te krijgen.

De taferelen zijn bekend: zakken en ander afval die zijn neergekwakt naast vuilcontainers. Grof vuil dat dagenlang op straat staat omdat het op de verkeerde dag buiten is gezet. Stadsdeel West nodigt betrokken bewoners nu uit om een bijeenkomst bij te wonen over gedragsverandering.

De sessies worden geleid door twee psychologen die zijn gespecialiseerd in gedrag en gedragsverandering. De bewoners krijgen volgens het stadsdeel praktische tips waarmee zij zelf het verkeerde ’aanbiedgedrag’ van hun buren kunnen beïnvloeden door hen aan te spreken.

West telt circa duizend adoptanten die helpen bij het schoonhouden van afvalcontainers en de omgeving. Acht op de tien adoptanten spreken wel eens buurtgenoten of voorbijgangers aan op hun gedrag, zo bleek uit een eerdere enquête. Ruim eenderde van de adoptanten maakte melding van conflictsituaties,  zoals een ruzie.

Meer informatie over de bijeenkomsten en aanmelding hier