Erfpacht, wat gaat dat nou kosten in West?

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Het nieuwe erfpachtstelsel is goedgekeurd door de gemeenteraad. Nu is het aan huiseigenaren om te beslissen of ze willen overstappen naar eeuwigdurende erfpacht, of de situatie laten zoals hij is. Een ingewikkelde puzzel voor wie daarover moet beslissen.

Voor het berekenen van afkoopsom en de toekomstige erfpacht wordt rekening gehouden met een zogenaamde buurtstraatquote. Dat is een gemiddelde van wat woningen waard zijn in een bepaalde buurt. De gemeente heeft een lijst met deze quotes gepubliceerd.

Met die quote kun je berekenen wat de waarde is van de grond waarop het huis staat. Daarmee neem je de WOZ-waarde van je woning uit 2014 en vermenigvuldigt die met deze quote. De uitkomst daarvan is de grondwaarde van de woning en daarover betaal je de jaarlijkse erfpachtcanon.

Dus een woning in De Baarsjes met een WOZ-waarde van € 250.000 in 2014 en een buurtstraatquote van 22 procent, heeft een grondwaarde van € 55.000. Een woning die evenveel waard is, maar ligt in Westerpark met een buurtstraatquote van 35 procent heeft een grondwaarde van € 87.500. De eigenaren van deze woning zijn dus een stuk duurder uit.

Ook interessant voor niet-woningeigenaren: op onderstaand kaartje is te zien welke buurt nou duur is en welke niet. In West loopt dat nogal uiteen. Bij het Vondelpark is de quote de maximale 40 tot 50 procent, in Bos en Lommer zitten straten op de minimale 5 tot 10 procent.

Wie zich wil verdiepen in het nieuwe erfpachtstelsel: hier vind je alle informatie van de gemeente. Hier is ook een lijst te vinden met alle straten in Amsterdam en hun quotes.

Kaartje van de gemeente met zogenaamde buurtstraatquotes