Groeiende berg afval op straat

Berg afval op de Admiraal de Ruijterweg. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stadsdeel West begint binnenkort met een voorlichtingscampagne over het correct aanbieden van afval. Veel bewoners ervaren toenemende rommel in hun buurt door naast containers gedumpt vuil. Meer afval door de aantrekkende economie is volgens stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel de belangrijkste oorzaak.

Van Berkel zei dit tijdens een vergadering van de bestuurscommissie West vorige week. Een bewoner van de Laan van Spartaan deed een klemmend beroep op het stadsdeel om beter te handhaven. Kort nadat het afval is opgehaald, dumpen buurtbewoners volgens hem weer nieuwe rommel. Ook in andere buurten wordt geklaagd over bergen afval op de stoep.

Het stadsdeel reageert snel op meldingen van omwonenden om bergen vuil op te ruimen, aldus Van Berkel. Maar beboeten kan alleen als opsporingsambtenaren de veroorzakers op heterdaad betrappen, of adresgegevens op gedumpt afval aantreffen. Het opsturen van adresgegevens, zoals de bewoner van de Laan van Spartaan heeft gedaan, heeft volgens Van Berkel dus weinig zin.

Bouwafval

Van Berkel sprak van een herkenbaar probleem, dat ook voor de deur van de stadsdeelbestuurder zelf speelt. ’’Onze indruk is dat het in toenemende mate gebeurt. De economie trekt aan. Er wordt meer verbouwd en er wordt ook meer gekocht. Er worden meer dozen en bouwafval op straat geplaatst.’’ Hij kondigde een nieuwe voorlichtingscampagne aan over de juiste dagen en tijdstippen om vuil buiten te zetten. Grof vuil wordt één keer per week opgehaald, de dag is afhankelijk van de buurt.

Vrijwilligers

West telt circa duizend vrijwilligers die proberen afvalcontainers en de omgeving schoon te houden. Zij spreken buurtgenoten en passanten aan die afval dumpen, maar dat wordt niet altijd in dank afgenomen. Veel vrijwilligers vinden dat het stadsdeel beter moet handhaven en moet zorgen voor meer borden en stickers over het aanbieden van afval, zo bleek uit een recent onderzoek.

In West zijn zo’n 35 locaties benoemd tot hotspot, wat betekent dat er extra aandacht en handhaving is vanwege gemelde problemen. In de Bellamybuurt bij De Hallen is onlangs verscherpte handhaving van start gegaan, na klachten van buurtbewoners over vuil.

DeWestkrant