Local Hero: geluk zit in de details

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Local Hero stond al op mijn to do-list, maar toen ik op Facebook de bananenbroden voorbij zag komen stapte ik meteen op mijn fiets. Pure food porn: cakes met een lichtbruine korst. Vast lekker knapperig! En hoe zoet zou de banaan erin wel niet zijn?

Ontbijt- en lunchtentje Local Hero zit sinds 10 februari in de Jan van Galenstraat, op kruipafstand van die andere nieuwkomer: Selma’s Nordic Bakery Café. ‘Local’ is de opvolger van Rue de Sèvres. Als ik er ben, druppelt de een na de andere buurtbewoner binnen. Aan de lange tafel rechts zitten ZZP’ers te tikken met uitzicht op het terras. Boven de tafel zweeft een goddelijke geur van wijn, tijm, laurier en rozemarijn. Chef Willem werkt in de open keuken aan zijn kalfssukade in rodewijnsaus. “Dit is onze held”, zegt hij, “een bijzonder gerecht los van de kaart.” 

Willem bestiert de zaak samen met zijn partner Aisling. Ze werden verliefd toen ze samen bij Stach werkten. Voor die tijd kookte hij in verschillende toonaangevende restaurants, waaronder de Bokkedoorns in Overveen. Aisling is de gastvrouw van Local. “Ik houd ervan om mensen blij te maken.” Ze wonen om de hoek in de Geuzenstraat en begonnen de zaak omdat ze in hun buurt tevergeefs zochten naar een gezellige en vriendelijke plek met goed eten.

De kaart van Local deint mee met het seizoen. Willem gebruikt zo veel mogelijk biologische en lokale ingrediënten. Willem: “Het spek en de eitjes komen van De Lindenhoff, onze groente van een zaak verderop.” De Franse keuken is zijn specialisme, vertelt hij terwijl hij een tarte tatin op de toonbank zet. Zijn pannenkoekjes met hangop en bosbessen zijn Instagram-waardig.

Ik zou de eieren met tomatensalsa, avocadocrème en een maistortilla nemen als ik wat ruimer in mijn kleding zou zitten. Ik beperk me echter tot de soep van split- en doperwten (6,50 euro). Een soep zonder franje. Opeens weet ik weer hoe lekker doperwten kunnen zijn. Daarna een stuk bananenbrood (3,50 euro). De korst is inderdaad knapperig, de banaan zacht en zoet. Erbij een kop Bocca-koffie, inclusief een kokosmakroontje uit eigen oven. Chapeau! ‘Wil’ en ‘Ais’ hebben het begrepen: geluk zit ‘m in de details. https://www.facebook.com/Local-Hero-509290602528631/?fref=ts