Vet genieten bij Meatless District

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

“Jezus, wat een wijventent. Er zijn maar acht andere mannen. De vrouwen zien er trouwens wel goed uit. Slank! Ze eten vast heel gezond.” We zitten in een nieuw restaurant: Meatless District in de Bilderdijkstraat. Met deze zaak willen ondernemers Cathalijne Huijben en Cil Vermolen laten zien dat eten zonder vlees, vis of dierlijke producten lekker en creatief kan zijn. Voordat de kaart op tafel komt, mekkert mijn vriend nog even door. “Dit wordt echt afzien. Zullen we doorlopen naar Riaz en een roti kip halen?”

Het is woensdagavond en de zaak zit tjokvol. Veel gerechten zijn al van de kaart gevlogen, merk ik bij het bestellen. Om een klein drama te voorkomen, reserveer ik nu alvast het dessert: Monkey business (6,50 euro). Een goede zet, want dit bleek dus zo’n beetje ’s werelds beste bananenijs te zijn. Het ijs smaakt meer naar banaan dan een banaan zelf. Wellicht komt dat door de mix met ahornsiroop. De toeven avocadosorbet bij het ijs zijn ook briljant. En dan die eetbare bloemen bovenop … Hoezo culinair kunstwerk? Chef-kok Wim Derksen, die voorheen vega pop-up restaurant De Filantroop in Alkmaar had, lacht als ik hem complimenteer. “Vond je het lekker?” “Lekker? Wat een understatement”, blèr ik. “Dit ijs is godsgruwelijk goed.” Hij wordt er bijna verlegen van. Mooi, die bescheidenheid. Zeker voor iemand die zo goed kan koken als hij.

Bij zijn summer rolls met mihoen, limoen, koriander en wortel zit een dip van rauwe pinda’s. Die dip lijkt op hummus, maar is veel lekkerder en crunchier. Quinoa als hoofdgerecht vinden wij een beetje te verantwoord. Bovendien kan ik dat niet goed uitspreken. De burger van gegrilde aubergine en tomaat hapt soepel weg (15,00 euro). De boerenfrieten zijn perfect stevig. Het garnituur bij de pompoen in bladerdeeg is een avontuur: friszure appelcompote, granaatappelpitjes, een lik pittigheid – Arabisch samballetje, harissa misschien? De bladerdeegpakketen zijn goed bruin en hebben een lichtzoete, wat romige vulling.

“Wow, lekker zeg. Ik heb helemaal niet het idee dat ik verantwoord bezig ben. Als dit vegan is, dan wil ik dat elke dag wel”, zegt mijn vriend. Beetje overdreven, maar hij heeft een punt: niks afzien bij Meatless District, maar gewoon vet genieten.
http://www.meatlessdistrict.com