Een vluchteling in huis?

Graffiti in de Staatsliedenbuurt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

De organisatie Takecarebnb is op zoek naar meer Amsterdamse gastgezinnen voor asielzoekers. Maandag is er in het Westerpark een picknick voor belangstellenden die overwegen tijdelijk een vluchteling in huis te nemen. In het park kunnen zij kennis maken met gastgezinnen die al een asielzoeker onderdak bieden.

De vrijwilligersorganisatie richt zich op vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben. In de praktijk wachten zij vaak lang in een asielzoekerscentrum op een woning. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers biedt gastgezinnen de mogelijkheid om deze asielzoekers maximaal drie maanden in huis te nemen.

Takecarebnb wil de integratie van asielzoekers bevorderen en Amsterdammers de mogelijkheid bieden om concreet iets te doen. Vrijwilligers zorgen voor een match tussen vluchteling en gastgezin. Na zo’n match vindt er een ’testweekend’ plaats. Daarna is er nog vijf dagen bedenktijd voor zowel asielzoekers als aanbieders van onderdak.

De picknick in het Westerpark vindt maandag plaats vanaf 5 uur ’s middags. Takecarebnb roept op om zelf eten en drinken mee te nemen.