WOZ-waarde door het dak

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De WOZ-waarde van woningen in West is vorig jaar met 18 procent gestegen. Dat is bovengemiddeld. In heel Amsterdam steeg de waarde van woningen gemiddeld 16,7 procent. Alleen in Zuid en Oost steeg de waarde van woningen nog harder.

Dit staat in het rapport WoonAmsterdam van de Amsterdamse Makelaarsvereniging, de gemeente en de federatie van Amsterdamse Woningcorporaties. In de meeste buurten van West steeg de waarde van huizen met meer dan 21,1 procent. Alleen in de Frederik Hendrik Buurt, de Centrale Markt en de Staatsliedenbuurt is het vorig jaar minder hard gegaan met de WOZ-waarde.

De WOZ-waarde is de door de gemeente geschatte waarde van een woning en vormt de basis voor te betalen gemeentebelastingen en -voor huiseigenaren- inkomstenbelasting.

Nieuw-West

Huiseigenaren in Nieuw-West geven een minder hoge waarde op aan de belasting. Daar steeg de WOZ met gemiddeld tien procent. De ‘duurdere’ buurten in Nieuw-West zijn Slotervaart Noord, Slotermeer Noord-Oost en Overtoomse Veld.

Nieuw-West en met name de nieuwbouw daar begint wel meer en meer in trek te raken. Ook hier zijn taferelen met inloop-uren die makelaars vooral kennen van ‘binnen de Ring’. Zo schrijft Agnes Dame van Nieuw West Makelaardij in het rapport: “Twintig aanvragen per nieuw aangeboden woning voor een bezichtiging zijn geen uitzondering.”

In West is het aantal verkochte woningen ten opzichte van 2015 bijna gehalveerd. Dat komt niet doordat er geen vraag meer is naar woningen, maar doordat het aanbod van huizen is verminderd.

Zeepbel?

Van een zogenaamde zeepbel op de Amsterdamse woningmarkt is geen sprake, zo schreef het Financieele Dagblad deze week. Hoewel de stad tot 2020 60.000 woningen wil bijbouwen, is die groei niet opgewassen tegen de groei van het aantal huishoudens. De verwachting is dat er daarvan 75.000 bijkomen. De vraag naar woningen blijft dus groot. Bovendien hebben woningzoekers concurrentie van vermogende particulieren die huizen opkopen als beleggingsobject.

Hier is te zien wat de gemiddelde WOZ-waarde doet per vierkante meter. De donkerrode vlekken zijn de ‘duurste’ buurten van Amsterdam. De groen/gele vlakken hebben een gemiddelde prijs, in de blauwe gebieden is de WOZ per vierkante meter het laagst.

DeWestkrant