Huis in BoLo en Baarsjes goud waard

(Foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

In Bos en Lommer en De Baarsjes worden de meeste huizen verkocht voor een hoger bedrag dan de vraagprijs. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over de woningmarkt in Amsterdam. In Bos en Lommer gaat het om 60% van de transacties, waarbij gemiddeld 10.000 euro meer wordt betaald. In De Baarsjes wordt bij 57% van de verkopen meer betaald, gemiddeld 17.500 euro.

De Westkrant berichtte al eerder over de gekte op de huizenmarkt in West en andere stadsdelen binnen de ring. Gegadigden bieden tegen elkaar op, waarbij woningen voor boven de vraagprijs worden verkocht. Huizen in Bos en Lommer en De Baarsjes stonden in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld slechts 21 dagen te koop; de kortste periode van de hele stad (gemiddeld 28 dagen).

In heel Amsterdam gaat gemiddeld 43% van de woningen weg boven de vraagprijs. Bos en Lommer en De Baarsjes liggen daar dus ver boven. Maar ook in Oud-West worden veel huizen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs: in 54% van de gevallen. In Oud-West wordt gemiddeld 16.000 euro meer betaald. Westerpark ligt met 42% van de transacties en ruim 10.000 euro meer iets onder het stedelijk gemiddelde.

De cijfers staan in Woon Amsterdam 2015, een publicatie van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de Amsterdamse belastingdienst. De woningmarkt is inmiddels terug boven het niveau van de vorige top in 2007, vlak voor de kredietcrisis.

De krapte is zo groot, dat de vraag- en verkoopprijzen naar verwachting verder zullen stijgen. ’’Oververhitting van de markt dreigt, met te hoge prijzen en droogkoken als gevolg’’, zo laat MVA-voorzitter Sven Heinen weten. Volgens de betrokkenen is meer nieuwbouw nodig, maar moeten ook lege kantoorpanden en winkels versneld geschikt gemaakt worden voor wonen.

DeWestkrant