Meldplicht in de maak voor verhuurders Airbnb

Toeristen bij De Hallen. Veel inwoners van West verhuren overnachtingsplekken via Airbnb. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

-UPDATE- Amsterdam werkt aan een meldplicht voor mensen die hun woning via Airbnb willen verhuren, zo maakte wethouder Laurens Ivens dinsdagavond bekend in tv-programma Nieuwsuur. Het aantal overnachtingen via Airbnb in Amsterdam is vorig jaar met 125% gegroeid ten opzichte van 2015. De Baarsjes en Oud-West behoren tot de populairste gebieden om een appartement of kamer te boeken. Dat blijkt uit een onderzoek van Colliers International en Hotelschool The Hague.

Reizigers boekten vorig jaar bijna 1,7 miljoen overnachtingen in Amsterdam. Het marktaandeel van Airbnb verdubbelde van 5,4% naar 10,7%. Het merendeel van de Airbnb-gasten verblijft in vijf wijken, waaronder twee in West: De Baarsjes/Oud-West (gerekend als één wijk) en Westerpark. De andere drie topgebieden zijn Centrum-West, Centrum-Oost en De Pijp.

Overlast

Wethouder Laurens Ivens maakte in Nieuwsuur bekend dat het college een meldplicht wil invoeren voor verhuurders, waarbij ongemelde verhuur zal worden beboet. De gemeente hoopt zo meer grip te krijgen op verhuur via de site. Verhuur aan toeristen via Airbnb is alleen onder voorwaarden toegestaan, zoals ten hoogste zestig dagen per jaar en aan maximaal vier personen tegelijk. Vakantieverhuur zorgt voor een groeiend aantal klachten over overlast. De gemeente heeft de controles op illegale verhuur inmiddels opgevoerd.

Prijzen omhoog

De gemiddelde prijs per nacht bij Airbnb steeg met 3% naar 140 euro. Opvallend was dat de prijs van een gedeelde kamer met 35% omhoog schoot. De kamerprijs van hotels steeg met 2,6% minder hard. In het eerste kwartaal van dit jaar is vraag en de gemiddelde prijs verder toegenomen. De verwachting is dat Airbnb in Amsterdam verder zal groeien en dat 2017 opnieuw een recordjaar wordt.

Het aantal via Airbnb aangeboden accomodaties in Amsterdam is verdubbeld naar ruim 32.000, zo wordt in het onderzoek gesteld. Eenderde wordt aangeboden door hosts met meerdere appartementen of kamers. ’’Een teken dat een deel in handen is van professionele verhuur.’’ In een reactie heeft Airbnb vandaag laten weten dat de cijfers van het onderzoek veel te hoog zijn.

 

DeWestkrant