Airbnb drijft huizenprijzen op

Toeristen bij De Hallen. Veel inwoners van West verhuren overnachtingsplekken via Airbnb. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Airbnb duwt de huizenprijzen binnen de Ring van Amsterdam omhoog. Dat stelt bank ING op basis van een eigen onderzoek. Ruim 11.000 Amsterdammers verhuren hun woning via Airbnb, onder wie veel inwoners van West.

Een op de zes woningbezitters in toeristische delen van Amsterdam verhuurt de woning via Airbnb, zo stelt ING. Volgens een voorzichtige schatting levert dat gemiddeld zo’n 350 euro netto op per maand. De eigen woning wordt zo volgens ING behalve een plek om te wonen, ook een manier om inkomsten te genereren. Dit verhoogt de koopvraag en daarmee de prijzen.

De enorme populairiteit van Airbnb levert winnaars en verliezers op. Woningbezitters profiteren volgens ING, evenals mensen die in het toerisme werken. Als verliezers noemt de bank starters en mensen van buiten de stad, die door de gestegen prijzen geen woning meer kunnen kopen.

Ook Amsterdammers die niet profiteren van het extra toerisme maar last hebben van de drukte, zijn verliezers. Benadeeld zijn ook eigenaren van een koopwoning die willen doorstromen naar een groter huis, omdat ze voor de extra vierkante meters meer moeten betalen.

DeWestkrant